Εργονομία

Άνθρωπος και τεχνολογία σε αρμονία
Linde περονοφόρο όχημα εσωτερικής καύσης σε χρήση

Η εργονομία ως βασική αρχή

Ο εργονομικός σχεδιασμός των περονοφόρων οχημάτων και των μηχανημάτων αποθήκης αποτελεί μακρόχρονη παράδοση για τη Linde Material Handling. Τα θεμέλια μπήκαν πριν από περισσότερα από 50 χρόνια με την ανάπτυξη του υδροστατικού συστήματος μετάδοσης κίνησης. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει απόλυτη ακρίβεια στον χειρισμό και διευκολύνει το έργο του οδηγού. Με τις απαιτήσεις των χειριστών να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του σχεδιασμού, έχουν προκύψει στο μεταξύ πολυάριθμες καινοτομίες που μειώνουν την καταπόνηση του οδηγού και προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια. Η αρχή της εργονομίας δεν περιορίζεται μόνο στον σχεδιασμό των μηχανήματων αλλά αποτελεί τη βάση της ανάπτυξης στην Linde. Είτε πρόκειται για συσκευές ασφαλείας, λογισμικό διαχείρισης στόλου ή έννοιες υπηρεσιών - όλα προσανατολίζονται προς την τέλεια συνέργεια μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας.

Αποτελεσματική προστασία οδηγών και χειριστών

Υδροστατικό σύστημα μετάδοσης της Linde

Το υδροστατικό σύστημα μετάδοσης κίνησης της Linde εγγυάται τον εξαιρετικά ομαλό χειρισμό των οχημάτων

Οι οδηγοί και οι χειριστές περονοφόρων ανυψωτικών και των μηχανημάτων διαχείρισης αποθήκης εκτίθενται σε μια μεγάλη ποικιλία μηχανικών δονήσεων στην καθημερινή τους ρουτίνα. Ο τεχνικός όρος είναι «έκθεση εργαζομένων σε δονήσεις». Πρόκειται για δονήσεις, κρούσεις ή αναταράξεις που προκύπτουν κατά τη λειτουργία των μηχανημάτων. Ακόμα και αν οι επιμέρους δονήσεις είναι ανεπαίσθητες, όταν συσσωρεύονται καταπονούν σε μεγάλο βαθμό τους εργαζομένους. Εδώ και πάνω από 20 χρόνια, η Linde Material Handling επικεντρώνεται εντατικά στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών για την αποτελεσματική προστασία των χειριστών από αυτές τις μηχανικές δυνάμεις. Και μάλιστα με επιτυχία: Τα προϊόντα της Linde ούτε καν πλησιάζουν τις επιτρεπόμενες οριακές τιμές, αλλά ακόμη και σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, τα μηχανήματα της Linde ξεχωρίζουν με διαφορά για τις επιδόσεις τους σε ανεξάρτητες δοκιμές.

Περιστρεφόμενος σταθμός εργασίας σε περονοφόρο όχημα Linde

Εξαιρετική εργονομία για τον οδηγό στην καμπίνα ενός περονοφόρου οχήματος Linde

Εκτός από το υδροστατικό σύστημα μετάδοσης κίνησης που, μεταξύ άλλων, διασφαλίζει εξαιρετικά ομαλή επιτάχυνση και φρενάρισμα, ο οδηγός προστατεύεται κυρίως από μια συστηματική απομόνωση των επιμέρους εξαρτημάτων του μηχανήματος. Ο εργονομικός σχεδιασμός του χώρου εργασίας του οδηγού αποτελεί συνεπώς το κλειδί για την ασφαλή, άνετη και αποδοτική λειτουργία. Καθώς η καταπόνηση του οδηγού είναι χαμηλή, μειώνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων, περιορίζονται οι απουσίες λόγω ασθένειας και αυξάνονται οι επιδόσεις.


Ακριβής και ευφυής χειρισμός

Το πατενταρισμένο σύστημα χειρισμού με διπλό πεντάλ των περονοφόρων οχημάτων Linde προσφέρει πολύ καλή ανταπόκριση και ακριβή χειρισμό. Η τεχνική βάση της τεχνολογίας αυτής είναι το υδροστατικό σύστημα μετάδοσης κίνησης που μεταφέρει την ισχύ απευθείας στα μοτέρ των κινητήριων τροχών. Το δεξί πεντάλ κινεί το όχημα προς τα εμπρός, ενώ το αριστερό προς τα πίσω. Ο κινητήρας λειτουργεί συνεχώς.

Σύστημα χειρισμού με διπλό πεντάλ στα περονοφόρα οχήματα Linde

Σύστημα χειρισμού με διπλό πεντάλ: εξασφαλίζει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Η μέγιστη επιτάχυνση ρυθμίζεται αυτόματα. Μόλις ο οδηγός απομακρύνει το πόδι από τα πεντάλ, το όχημα ακινητοποιείται. Συνεπώς, το φρένο είναι περιττό. Επειδή και τα δύο πόδια του οδηγού είναι μονίμως σε επαφή με τα πεντάλ, ο οδηγός έχει διαρκώς άμεση αντίληψη της κίνησης του οχήματος. Το όχημα γίνεται κυριολεκτικά προέκταση του σώματός του.


Ο τέλειος χώρος εργασίας

Στα περονοφόρα οχήματα και στα μηχανήματα αποθήκης της Linde Material Handling, άνθρωπος και μηχανή γίνονται ένα. Σε όλους τους τύπους περονοφόρων οι λεβιέδες χειρισμού είναι τοποθετημένοι κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο χειριστής να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτούς. Ανάλογα με το μοντέλο, ο χώρος εργασίας του οδηγού σχεδιάζεται ειδικά για τον εκάστοτε σκοπό χρήσης ή μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα. Ένα παράδειγμα είναι τα νέα ανυψωτικά οχήματα με σταθερή πλατφόρμα Linde T 20/T 25 SP. Χάρη στην τεχνολογία e-driver της Linde, ο χειρισμός τους γίνεται άνετα με το ένα χέρι. Ο οδηγός κάθεται χαλαρός σε γωνία 45° προς την κατεύθυνση κίνησης του οχήματος έχοντας τέλεια περιμετρική ορατότητα της διαδρομής και του φορτίου..

Περιστρεφόμενος σταθμός εργασίας σε περονοφόρο όχημα Linde

Παγκόσμια πρωτιά της Linde - η περιστρεφόμενη καμπίνα εργασίας οδηγού

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό των περονοφόρων οχημάτων Linde είναι ο περιστρεφόμενος σταθμός εργασίας του οδηγού. Χάρη σ αυτήν, ο οδηγός έχει απόλυτη ορατότητα, ακόμα και κατά την οπισθοπορεία, χωρίς να χρειάζεται καν να στρέψει το κεφάλι και την πλάτη του. Ο άνετος χειρισμός συμπληρώνεται με το Linde Load Control. Διαθέτοντας δύο μοχλούς/χειριστήρια που είναι τοποθετημένοι στο μπράτσο/τεμπέλη του καθίσματος, ο οδηγός μπορεί να χειρίζεται εύκολα και με ακρίβεια το περονοφόρo όχημα.


Σχεδιασμός με γνώμονα τον χειριστή, ως την απόλυτη κατευθυντήρια αρχή

Ο εργονομικός σχεδιασμός των βιομηχανικών οχημάτων και του χώρου εργασίας του οδηγού θα παραμείνει και στο μέλλον κεντρικό στοιχείο της φιλοσοφίας της Linde. Η ολοένα αυξανόμενη ψηφιοποίηση (digitalization) αλλάζει τους κανόνες αλληλεπίδρασης της διεπαφής μεταξύ ανθρώπου-μηχανής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το επίκεντρο του σχεδιασμού με γνώμονα τον χειριστή να αλλάξει, ώστε να καλύπτει ολόκληρο το εργασιακό περιβάλλον. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στον σχεδιασμό των διεπαφών χρήστη σε συστήματα υποβοήθησης, συστήματα χειρισμού και λύσεις λογισμικού και φτάνουν μέχρι την αξιοποίηση της μεταφοράς δεδομένων μέσω της τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας με στόχο τη στήριξη του οδηγού και του διαχειριστή του στόλου.

Διεπαφή χειριστή στο λογισμικό διαχείρισης στόλου, «connect»

Διεπαφή χειριστή στο λογισμικό διαχείρισης στόλου, «connect»: