Δοκιμασμένα και καινοτόμα ενεργειακά συστήματα από τη Linde

Ενέργεια σύμφωνα με τις απαιτήσεις
Περονοφόρο μηχάνημα στοίβαξης παλετών Linde με μπαταρίες ιόντων λιθίου Linde σε λειτουργία εντός της αποθήκης

Ενεργειακά συστήματα για κάθε ανάγκη

Η επιλογή ενεργειακού συστήματος αναδεικνύεται σε ολοένα σημαντικότερο παράγοντα στον τομέα των intralogistics και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον παράγοντα Συνολικού Κόστους Ιδιοκτησίας, ή TCO εν συντομία. Έχοντας αυτό υπόψη, σημαντικό ρόλο κατά την αγορά ενός περονοφόρου μηχανήματος δεν παίζει μόνο η τιμή αγοράς αλλά και τα λειτουργικά έξοδα και, άρα, οι δαπάνες ενέργειας. Οι διάφορες χρήσεις για τις οποίες προορίζεται ένα μηχάνημα έχουν άλλωστε και διαφορετικές απαιτήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, απαιτήσεις χώρου ανεφοδιασμού ή φόρτισης, ζητήματα δαπάνης ενέργειας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Για τον λόγο αυτό, παράλληλα με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος, μεταξύ των προτιμώμενων λύσεων αναφέρονται ολοένα συχνότερα οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και οι κυψέλες καυσίμου. Η Linde Material Handling προσφέρει την πιο σύγχρονη τεχνολογία για κάθε ενεργειακό σύστημα, σε συνδυασμό με μια μεγάλη γκάμα μοντέλων και ολοκληρωμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης.

Σύντομο ερωτηματολόγιο ενεργειακών αναγκών

Σύντομο ερωτηματολόγιο ενεργειακών αναγκών

Ποια τεχνολογία ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας;

Σύντομο ερωτηματολόγιο ενεργειακών αναγκών

Ξεκινήστε τώρα
online_check_wizard_1_hd

Ποιο ενεργειακό σύστημα χρησιμοποιείτε σήμερα κατά κύριο λόγο στον στόλο σας;

Κινητήρας εσωτερικής καύσης
Μπαταρίες μολύβδου-οξέος
Μπαταρίες ιόντων λιθίου
Κυψέλες καυσίμου
Πίσω
Linde_Online_Quick_Check_Frage_2

Πόσο μεγάλος είναι ο στόλος σας;

1-5 περονοφόρα μηχανήματα
6-20 περονοφόρα μηχανήματα
21-50 περονοφόρα μηχανήματα
Περισσότερα από 50 περονοφόρα μηχανήματα
Πίσω
Linde_Online_Quick_Check_Frage_3

Ποιο είναι το μοντέλο βάρδιας για τη χρήση των περονοφόρων μηχανημάτων σας;

Μοντέλο μονής βάρδιας
Μοντέλο διπλής βάρδιας
Μοντέλο πολλαπλών βαρδιών
Πίσω
Linde_Online_Quick_Check_Frage_9

Υπάρχει η δυνατότητα σύντομων παύσεων κατά τη λειτουργία για επαναφόρτιση ή ανεφοδιασμό;

Μία παύση ανά βάρδια το μέγιστο
Μερικές προγραμματισμένες παύσεις
Ευελιξία στη διακοπή λειτουργίας ανά πάσα στιγμή
Πίσω
Linde_Online_Quick_Check_Frage_4

Πού χρησιμοποιούνται τα περονοφόρα μηχανήματα;

Μόνο σε εσωτερικό χώρο
Μόνο σε εξωτερικό χώρο
Σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο
Πίσω
Linde_Online_Quick_Check_Frage_5

Πόσο εντατική είναι η χρήση των περονοφόρων μηχανημάτων σας;

Χαμηλός βαθμός έντασης
Μέτριος βαθμός έντασης
Υψηλός βαθμός έντασης
Πίσω
Linde_Online_Quick_Check_Frage_7

Ποια είναι η μέση συχνότητα χρήσης των περονοφόρων μηχανημάτων;

Λιγότερες από 1.000 ώρες λειτουργίας ετησίως
1.000 - 2.000 ώρες λειτουργίας ετησίως
Περισσότερες από 2.000 ώρες λειτουργίας ετησίως
Πίσω
Linde_Online_Quick_Check_Frage_6

Θα επενδύατε περισσότερα χρήματα για ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα;

Ναι, η βιωσιμότητα είναι πολύ σημαντική για την επιχείρησή μου.
Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ βιωσιμότητας και κερδοφορίας.
Όχι, η κερδοφορία αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα.
Πίσω
Linde_Online_Quick_Check_Frage_8

Ποιος παράγοντας είναι εν τέλει καθοριστικός για την απόφασή σας πριν από την αγορά;

Η χαμηλή αρχική επένδυση
Οι χαμηλές δαπάνες ενέργειας
Η βέλτιστη τεχνική λύση για τις ανάγκες της επιχείρησής μου
Πίσω

Σύντομο ερωτηματολόγιο ενεργειακών αναγκών

Αποτέλεσμα
Κινητήρας εσωτερικής καύσης (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κίνησης ή υγραέριο) 0%
Μπαταρίες μολύβδου-οξέος 0%
Μπαταρίες ιόντων λιθίου 0%
Κυψέλη καυσίμου 0%
Επικοινωνήστε με τον εμπορικό σας αντιπρόσωπο

Ενεργειακά συστήματα από τη Linde

Κινητήρας εσωτερικής καύσης

Υψηλός βαθμός διαθεσιμότητας μηχανήματος, πανίσχυρος κινητήρας υψηλών επιδόσεων, μεγάλη γκάμα μοντέλων, επιλογή μεταξύ πετρελαίου, φυσικού αερίου ή προωθητικών υλών.

Μπαταρίες μολύβδου-οξέος

Δοκιμασμένο ενεργειακό σύστημα, μεγάλη επιλογή περονοφόρων μηχανημάτων και εύκολη αντικατάσταση της μπαταρίας.

Μπαταρίες ιόντων λιθίου

Γρήγορη ενδιάμεση φόρτιση, υψηλή ενεργειακή απόδοση, μηδενικές απώλειες απόδοσης, υψηλός βαθμός διαθεσιμότητας μηχανήματος και μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης.

Κυψέλες καυσίμου

Γρήγορος ανεφοδιασμός, χαμηλά λειτουργικά έξοδα, ασφαλής και καθαρός χειρισμός, μεγάλη διάρκεια ζωής και πολύ μικρές διαστάσεις.

Ένα όχημα της Linde Material Handling μεταφέρει εμπορεύματα.

Κινητήρας εσωτερικής καύσης

Υψηλές επιδόσεις με ικανότητα φόρτωσης έως 18 τόνους

Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης έχουν αποδείξει την αξία τους στον τομέα των intralogistics. Για δεκαετίες, η Linde Material Handling θέτει τις προδιαγραφές παραγωγικότητας και σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας στην κατασκευή περονοφόρων μηχανημάτων εσωτερικής καύσης (IC trucks). Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ κινητήρων που λειτουργούν με πετρέλαιο ή προωθητικές ύλες ή φυσικό αέριο. Στην περίπτωση του πετρελαίου, τα περονοφόρα μηχανήματα εσωτερικής καύσης (IC trucks) χρησιμοποιούνται εκτός των στεγασμένων εγκαταστάσεων της επιχείρησης, ενώ τα περονοφόρα μηχανήματα προωθητικών υλών και φυσικού αερίου είναι επίσης κατάλληλα για χρήση σε πληθώρα εφαρμογών σε εσωτερικούς χώρους.

Τα περονοφόρα μηχανήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης προσφέρουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων συστημάτων: η μεγάλη απόσταση από το έδαφος επιτρέπει τον χειρισμό τους ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες ανισόπεδου εδάφους. Εντυπωσιάζουν κυρίως χάρη στις επιδόσεις του πανίσχυρου κινητήρα τους. Διαθέτουν ικανότητα φόρτωσης έως 18 τόνους και είναι κατάλληλα για εφαρμογές βαρέος τύπου.

Τα περονοφόρα μηχανήματα της Linde διαθέτουν αθόρυβο και οικονομικό κινητήρα και μπορούν να εργάζονται χωρίς καμία διακοπή για πολλές ώρες. Τα διαστήματα συντήρησης είναι εντυπωσιακά μεγάλα και η εύκολη πρόσβαση στα φθειρόμενα εξαρτήματα διασφαλίζει τη γρήγορη εκτέλεση των εργασιών συντήρησης.

Η αντλία τροφοδοτείται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Κατανάλωση ενέργειας χωρίς σπατάλες

Η Linde ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε το υδροστατικό σύστημα μετάδοσης κίνησης για τα περονοφόρα μηχανήματα εσωτερικής καύσης (IC trucks). Το σύστημα αυτό διαθέτει μια αντλία που τροφοδοτείται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η αντλία μεταδίδει ισχύ με τη μορφή πίεσης υδραυλικού λαδιού μέσω ενός κλειστού κυκλώματος συνδεδεμένου στους δύο υδραυλικούς κινητήρες στο εσωτερικό του κινητήριου άξονα. Ο οδηγός ελέγχει τον όγκο και την κατεύθυνση της ροής υδραυλικού λαδιού και κατ’ επέκταση την ταχύτητα και την πορεία του περονοφόρου μηχανήματος, μέσω δύο πεντάλ: το σύστημα ελέγχου της Linde με διπλό πεντάλ.

Η κατεύθυνση του περονοφόρου μηχανήματος αλλάζει με την απλή εναλλαγή των πεντάλ. Με την αλλαγή του πεντάλ, το κλειστό κύκλωμα λαδιού ακινητοποιεί το μηχάνημα. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα πέδησης είναι περιττό, όπως και ο συμπλέκτης και το κιβώτιο ταχυτήτων. Έτσι διασφαλίζεται η αδιάλειπτη, απόλυτα ομοιόμορφη και ομαλή λειτουργία του υδροστατικού συστήματος μετάδοσης κίνησης της Linde. Αυτό το καινοτόμο σύστημα μετάδοσης κίνησης αποτελεί το «μυστικό» πίσω από την ακρίβεια και την απόδοση των περονοφόρων μηχανημάτων εσωτερικής καύσης της Linde.

Μπαταρίες μολύβδου-οξέος

Ιδανικές για εφαρμογές χαμηλού έως μέτριου βαθμού έντασης

Τα ηλεκτροκίνητα περονοφόρα μηχανήματα και τα μηχανήματα διακίνησης φορτίων αποθήκης που διαθέτουν μπαταρίες μολύβδου-οξέος συνεχίζουν να αποτελούν μια καλή εναλλακτική για περιπτώσεις μειωμένης λειτουργίας των μηχανημάτων. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, στο λιανεμπόριο όπου το περονοφόρο μηχάνημα χρησιμοποιείται για λίγες ώρες καθημερινά, κατά τη φόρτωση και την εκφόρτωση. Το κόστος επένδυσης είναι παρόμοιο για τα περονοφόρα μηχανήματα εσωτερικής καύσης (IC trucks) και για τα ηλεκτροκίνητα περονοφόρα μηχανήματα με μπαταρίες μολύβδου-οξέος. Τα περονοφόρα μηχανήματα μολύβδου-οξέος είναι γενικότερα κάπως πιο οικονομικά σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και είναι κατάλληλα επίσης για χρήση σε εσωτερικούς χώρους. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει δοκιμαστεί άλλωστε εδώ και δεκαετίες.

Για τη διασφάλιση επιχειρησιακού σχεδιασμού ακριβείας, η ένδειξη της υπολειπόμενης στάθμης μπαταρίας στα ηλεκτροκίνητα περονοφόρα μηχανήματα της Linde και ο εξοπλισμός διακίνησης φορτίων αποθήκης προσφέρουν ακρίβεια στο λεπτό. Σε λειτουργία πολλαπλών βαρδιών, απαιτείται συνήθως αλλαγή της μπαταρίας, όμως με τις συνολικά πέντε επιλογές που προσφέρονται για τα ηλεκτροκίνητα περονοφόρα μηχανήματα της Linde, η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά ευέλικτη. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα παραγγελίας του περονοφόρου μηχανήματος με ενσωματωμένο φορτιστή. Καθώς οι πιθανές χρήσεις ενός περονοφόρου μηχανήματος είναι σχεδόν ανεξάντλητες, η Linde προσφέρει μπαταρίες ποικίλης χωρητικότητας, ανάλογα με τον βαθμό έντασης και τη διάρκεια λειτουργίας που απαιτείται για την εκάστοτε χρήση.

Μπαταρίες ιόντων λιθίου

Το κλειδί είναι η ευελιξία

Το στοίχημα για την ηλεκτροκινητικότητα είναι να διασφαλίσει ότι τα συγκεκριμένα περονοφόρα μηχανήματα προσφέρουν τον ίδιο βαθμό διαθεσιμότητας με εκείνα που διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η απάντηση έρχεται από την τεχνολογία ιόντων λιθίου, η οποία προσφέρει τόσο για τα ηλεκτροκίνητα περονοφόρα μηχανήματα όσο και για τα μηχανήματα διακίνησης φορτίων αποθήκης μια σειρά πλεονεκτημάτων σε σύγκριση με τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος.

Δεν απαιτούνται πλέον δαπανηρές και χρονοβόρες αλλαγές μπαταρίας, καθώς η μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί ακόμη και ενδιάμεσα, κατά τη διάρκεια σύντομων παύσεων. Ο συνδυασμός μπαταρίας ιόντων λιθίου και φορτιστή Linde αυξάνει τη γενικότερη απόδοση έως και κατά 30% σε σύγκριση με τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος, μειώνοντας έτσι τις δαπάνες ενέργειας. Η σταθερή τροφοδοσία τάσης σημαίνει ότι δεν παρατηρούνται απώλειες απόδοσης, ακόμη και όταν πέφτει η στάθμη φορτίου της μπαταρίας. Επιπλέον, δεδομένου ότι δεν εκπέμπονται πλέον αέρια μπαταρίας, δεν απαιτούνται επιπρόσθετες επενδύσεις για διαρρύθμιση χώρων φόρτισης μπαταριών ή για εξαερισμό.

Η τεχνολογία ιόντων λιθίου της Linde αυξάνει τον βαθμό διαθεσιμότητας του περονοφόρου μηχανήματος και βελτιώνει τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα κατά τη λειτουργία. Είναι γενικότερα κατάλληλη για κάθε εφαρμογή. Τα πλεονεκτήματά της βρίσκουν πράγματι χρησιμότητα σε απαιτητικές εφαρμογές, όπως είναι, για παράδειγμα, η λειτουργία πολλαπλών βαρδιών, η χρήση σε αποθηκευτικούς χώρους εντός ψυγείων ή στη βιομηχανία ποτοποιίας, καθώς επίσης και για εξαιρετικά ευαίσθητους χώρους εργασίας, όπως στη βιομηχανία φαρμάκων και τροφίμων. Προσφέρονται επίσης μπαταρίες διαφόρων τύπων χωρητικότητας σε συνδυασμό με διάφορα επίπεδα ικανότητας φόρτισης, που διασφαλίζουν υψηλό βαθμό ευελιξίας.

Για εταιρείες που αναζητούν μια εναλλακτική λύση χωρίς εκπομπές, τα ηλεκτροκίνητα περονοφόρα μηχανήματα και τα μηχανήματα διακίνησης φορτίων αποθήκης με μπαταρίες ιόντων λιθίου αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή. Η Linde προτείνει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον υπολογισμό του συνολικού κόστους ιδιοκτησίας (TCO) που μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες διαφόρων τύπων χρήσης του μηχανήματος. Βάσει της εκάστοτε χρήσης που επιθυμεί ο πελάτης, το σύστημα υπολογισμού προτείνει το πλέον κατάλληλο πακέτο τροφοδοσίας ενέργειας.

Κυψέλες καυσίμου

Αστραπιαίος ανεφοδιασμός

Πέραν των απαιτήσεων καθεαυτής της χρήσης για την οποία προορίζεται το μηχάνημα, παράμετροι όπως ο χώρος που απαιτείται για ανεφοδιασμό ή φόρτιση, οι δαπάνες ενέργειας, και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα παίζουν σημαντικό ρόλο κατά την αναζήτηση του κατάλληλου ενεργειακού συστήματος. Στην περίπτωση αυτή οι κυψέλες καυσίμου προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική. Στο εσωτερικό της κυψέλης καυσίμου υδρογόνο και οξυγόνο σχηματίζουν αντίδραση για να παράγουν ηλεκτρισμό, θερμότητα και νερό.

Τα περονοφόρα μηχανήματα με κυψέλες καυσίμου ανεφοδιάζονται με υδρογόνο σε μόλις ένα έως τρία λεπτά. Ο υψηλός βαθμός διαθεσιμότητας των μηχανημάτων αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα όταν πρόκειται για απαιτητικές εφαρμογές λειτουργίας πολλαπλών βαρδιών. Έτσι, η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για χρήση σε χώρους παραγωγής αλλά και για υπηρεσίες logistics υψηλού βαθμού έντασης. Η απαραίτητη υποδομή ανεφοδιασμού υδρογόνου μπορεί να κατασκευαστεί επίσης σε μικρές διαστάσεις για την εξοικονόμηση χώρου.

Η σημαντική μείωση του κόστους του υδρογόνου κατά τα τελευταία χρόνια έχει επίσης θετικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα. Το γεγονός ότι δεν απαιτούνται πλέον χρονοβόρες διαδικασίες φόρτισης της μπαταρίας σε συνδυασμό με τον σύντομο χρόνο ανεφοδιασμού έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας, της ασφάλειας και της υγιεινής.

Απαιτήσεις υποδομής

Ανάλογα με τις απαιτήσεις λειτουργίας, η τεχνολογία κυψελών καυσίμου αποτελεί ήδη για ορισμένες εταιρείες το ιδανικό ενεργειακό σύστημα. Η Linde σχεδιάζει την κατάλληλη λύση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κάθε εταιρείας. Για τη διασφάλιση της αποδοτικής χρήσης λαμβάνονται υπόψη ορισμένες απαιτήσεις, όπως το μέγεθος του στόλου, η υποδομή υδρογόνου και τα συστήματα μεταφοράς.