Αυτόνομα περονοφόρα οχήματα

Έξυπνες επιδόσεις με χρήση γεωπλοήγησης ακριβείας
Αυτόνομα περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα Linde Material Handling με τεχνολογία καθοδήγησης μέσω laser

Χωρίς οδηγό για 24ωρη λειτουργία

Το μέλλον ανήκει στα αυτόνομα μηχανήματα αποθήκης logistics. Επιτυγχάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, όταν χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεγάλου όγκου εμπορευμάτων ή όταν εκτελούν άλλες επαναλαμβανόμενες εργασίες logistics. Η σειρά μηχανημάτων MATIC της Linde Material Handling προσφέρει στον τομέα του intralogistics μία πλήρη γκάμα τεχνικά προηγμένων ηλεκτρικών περονοφόρων, παλετοφόρων, περονοφόρων στοίβαξης παλετών και μηχανημάτων έλξης.

Η λειτουργία χωρίς την παρουσία οδηγού, είτε σε μεμονωμένα περονοφόρα μηχανήματα είτε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες στόλου, είναι δυνατή σχεδόν σε κάθε βιομηχανική και εμπορική εφαρμογή. Τα αυτοματοποιημένα μηχανήματα δεν έχουν τους περιορισμούς λειτουργίας κατά βάρδιες, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Επιπλέον, διαθέτουν μεγαλύτερη ακρίβεια χειρισμού, με αποτέλεσμα να προκαλούνται λιγότερες ζημιές και να αυξάνεται η ροή των υλικών.

Πρόκειται για δοκιμασμένα μοντέλα περονοφόρων με την ποιότητα της Linde, τα οποία έχουν εξοπλιστεί με έξυπνη τεχνολογία πλοήγησης και ασφάλειας. Όλη η σειρά των μοντέλων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εύκολα με συμβατικό χειροκίνητο έλεγχο.

Βίντεο με τα πλεονεκτήματα της Linde Robotics

Εστιάζοντας στη Γεωπλοήγηση

Ο χειρισμός των αυτόνομων μηχανημάτων logistics της Linde γίνεται μέσω του συστήματος γεωπλοήγησης. Προσφέρει στα περονοφόρα τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται με κάθε λεπτομέρεια τον περιβάλλοντα χώρο και να μπορούν έτσι ως συνεργατικά ρομπότ, «cobots» όπως αποκαλούνται, να συνεργάζονται με τον άνθρωπο με απόλυτη ασφάλεια. Στη βασική του έκδοση το σύστημα αποτελείται από τέσσερις οπτικούς αισθητήρες laser που ανιχνεύουν τον περιβάλλοντα χώρο προς όλες τις κατευθύνσεις, σε ακτίνα έως 30 μέτρων. Ό,τι συμβαίνει γύρω από το όχημα καταγράφεται επίσης από μια τρισδιάστατη κάμερα εγκατεστημένη στο ψηλότερο σημείο του πλαισίου του οχήματος.

Οι ροές δεδομένων από τα δύο συστήματα καταγραφής επεξεργάζονται κεντρικά, έτσι ώστε κάθε μηχάνημα να συντονίζεται αντίστοιχα με άλλα αυτόνομα μηχανήματα και να κινείται με ασφάλεια ακόμη και σε πολύ στενούς χώρους. Για την κατεύθυνση και τον χειρισμό των αυτόνομων οχημάτων δεν απαιτείται εξωτερική τεχνολογία όπως ράγες οδήγησης ή φωτοανακλαστικές σημάνσεις για τοποθέτηση στο δάπεδο. Μόλις βρεθούν σε νέο περιβάλλον, για παράδειγμα σε μια άλλη αποθήκη, τα μηχανήματα χαρτογραφούν την περιοχή λειτουργίας τους από την αρχή. Μπορούν επίσης να επικοινωνούν μέσω data interfaces με τις πόρτες αποθήκης ή τους κυλινδρομεταφορείς και με άλλα λογισμικά, π.χ. προγράμματα διαχείρισης αποθήκης ή συστήματα ERP.

Βίντεο για τη χρήση των Linde Robotics στη Wolf

Ασφάλεια κατά τη λειτουργία κοντά σε ανθρώπους

Τα αυτόνομα μηχανήματα logistics της Linde λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια. Ο χειρισμός των περονοφόρων και ανυψωτικών μηχανημάτων χωρίς οδηγό γίνεται με τόση ακρίβεια που μπορούν να κινούνται ακριβώς δίπλα από τους ανθρώπους. Άλλωστε, τα μηχανήματα με διακόπτες έκτακτης ανάγκης μπορούν να απενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Διαθέτουν υψηλής ευαισθησίας σύστημα προσδιορισμού θέσης που ανιχνεύει το άμεσο περιβάλλον με κάθε λεπτομέρεια και αντιδρά έξυπνα. Έτσι, δεν αναγνωρίζονται μόνο άνθρωποι και μηχανήματα, αλλά και οποιοδήποτε αντικείμενο ακίνητο ή εν κινήσει. και καταγράφονται εμπόδια που εμφανίζονται ξαφνικά, όπως παλέτες πεσμένες στο έδαφος. Το έξυπνο σύστημα χειρισμού ακινητοποιεί το περονοφόρο μηχάνημα για όσο ακριβώς χρόνο κρίνει ότι ένα εμπόδιο εμποδίζει προσωρινά την πορεία του. Μόλις το εμπόδιο απομακρυνθεί, τα μηχανήματα MATIC συνεχίζουν αυτόνομα τη λειτουργία τους.

Εύκολος χειρισμός, φιλικός προς τον χρήστη

Όλα τα αυτόνομα περονοφόρα και ανυψωτικά μηχανήματα διαθέτουν κεντρική και ευανάγνωστη οθόνη αφής LED 7’’, όπου εμφανίζονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Εδώ προβάλλεται η προγραμματισμένη διαδρομή καθώς και η τρέχουσα κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας. Προβάλλονται επίσης σε πραγματικό χρόνο οι τρέχουσες εργασίες εφοδιαστικής και η πρόοδός τους. Με την εισαγωγή κωδικού PIN μπορούν να προβληθούν όλες οι πληροφορίες σχετικά με το service του μηχανήματος, καθώς και να μεταφερθούν τα δεδομένα του μηχανήματος μέσω θύρας USB.

Άριστη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας χάρη στον άψογο συντονισμό

Τα αυτόνομα μηχανήματα logistics αποδεικνύονται αποδοτικότερα από τα περονοφόρα οχήματα με οδηγό, ιδίως για επαναλαμβανόμενες εργασίες. Μπορούν να ενσωματωθούν σε αδιάκοπη 24ωρη λειτουργία, που καλύπτει πολλές βάρδιες. Επιπλέον, τα αυτοκινούμενα μηχανήματα μπορούν να συντονίζονται άψογα μεταξύ τους σε ό,τι αφορά τη διαδρομή και την ταχύτητα. Έτσι, οι ροές υλικών σταθεροποιούνται στον βέλτιστο βαθμό, ενώ η κατανάλωση ενέργειας των μηχανημάτων logistics διατηρείται σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Τα αυτόνομα περονοφόρα προκαλούν επίσης σαφώς λιγότερες ζημιές σε ράφια, φορτία, παλέτες ή σε άλλα οχήματα, καθώς κινούνται με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με τα περονοφόρα μηχανήματα με οδηγό.

Δυναμική ενίσχυση του αυτόνομου Intralogistics

Ακολουθώντας τις τάσεις ψηφιοποίησης, αποθήκες και μηχανήματα logistics αναμένεται να εξελιχθούν μεσοπρόθεσμα σε μια ολοκληρωμένη μονάδα. Όμως και η intralogistics από την πλευρά της προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο τις πρακτικές που εφαρμόζονται στα logistics. Έτσι, αναμένεται ότι τα περονοφόρα και ανυψωτικά μηχανήματα αποθήκης χωρίς οδηγό θα δικτυώνονται στο μέλλον όλο και περισσότερο με το περιβάλλον στο οποίο χρησιμοποιούνται.

Αυτό θα περιλαμβάνει μια ακόμη πιο ευέλικτη εναρμόνιση μεταξύ των «cobots» και των ανθρώπων ή ακόμη πιο στενή ένταξη τους στο σύστημα διαχείρισης αγαθών. Η λειτουργία όμως σε μεγάλο βαθμό μη επανδρωμένων αποθηκών αυξάνει τις απαιτήσεις για δικτύωση (networking) του στόλου, καθώς και για μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση των μηχανημάτων. Τομείς τους οποίους ήδη η Linde αναπτύσσει.

5 φορές μεγαλύτερη απόδοση

Περισσότερη ευφυΐα

Το σύστημα γεωπλοήγησης μετατρέπει τα αυτόνομα περονοφόρα και ανυψωτικά της Linde σε μηχανήματα logistics υψηλής ακρίβειας και μεγάλης ικανότητας απόδοσης.

Ασφαλέστερα

Τα αυτοκινούμενα περονοφόρα ανιχνεύουν με ακρίβεια τον περιβάλλοντα χώρο και αντιδρούν ανάλογα, αποφεύγοντας τα άλλα μηχανήματα και τους ανθρώπους με απόλυτη ασφάλεια.

Μεγαλύτερη οικονομία

Τα αυτόνομα οχήματα Linde είναι εξαιρετικά οικονομικά. Δεν εξαρτώνται από βάρδιες και, άρα, είναι διαθέσιμα όλο το 24ωρο.

Μεγαλύτερη αντοχή

Η σειρά αυτόνομων περονοφόρων βασίζεται σε δοκιμασμένα και ανθεκτικά μοντέλα Linde που είναι εξοπλισμένα με ενα ευφυές ρομποτικό σύστημα ελέγχου.

Μεγαλύτερη ακρίβεια

Τα αυτόνομα οχήματα της Linde δεν προκαλούν σχεδόν καθόλου ζημιές, καθώς αντιδρούν με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με τα επανδρωμένα περονοφόρα, αποκλείοντας παράλληλα τον αστάθμητο παράγοντα που είναι ο άνθρωπος.

Οχήματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες σας

Τα αυτόνομα περονοφόρα οχήματα της Linde είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τα πιο αυστηρά πρότυπα. Κάθε μοντέλο, εκτός από τον βασικό εξοπλισμό, διατίθεται επίσης με προαιρετικά πρόσθετα χαρακτηριστικά, για παράδειγμα, πρόσθετες λειτουργίες πλοήγησης, όπως 2D κουρτίνα laser, καθώς και πλευρικούς πρόσθετους αισθητήρες με τεχνολογία laser. Στον ειδικό εξοπλισμό της σειράς αυτόνομων περονοφόρων Linde ανήκουν επίσης διάφορα μεγέθη μπαταρίας, διακόπτες λειτουργίας μπαταρίας, ηλεκτρονική αναγνώριση χρήστη, συσκευές bar code, υδραυλικά ρυθμιζόμενες περόνες φορτίου, καθώς επίσης και διάφοροι τύποι μοτέρ μετάδοσης κίνησης και ανύψωσης ή η προγραμματιζόμενη λειτουργία περιορισμού ύψους ανύψωσης για ιστό.

Αυτόνομα περονοφόρα οχήματα σε χρήση στο εσωτερικό αποθήκης