50 χρόνια ηλεκτροκίνητα περονοφόρα μηχανήματα από τη Linde Material Handling

Η Εξέλιξη της Ηλεκτροκίνησης
Η εξέλιξη των ηλεκτροκίνητων περονοφόρων της Linde Material Handling

Έτος 1971: Ο John Lennon κυκλοφορεί τον ύμνο Imagine και ο Ray Tomlinson στέλνει το πρώτο e-mail στον κόσμο. Την ίδια χρονιά, η Linde παρουσιάζει το πρώτο της ηλεκτροκίνητο περονοφόρο μηχάνημα, το E10 – E15, στην Έκθεση του Ανόβερου. Το Imagine γίνεται μια αθάνατη επιτυχία και το e-mail το νούμερο ένα μέσο επικοινωνίας. Αλλά και τα ηλεκτροκίνητα περονοφόρα της Linde διαγράφουν επίσης μια λαμπρή πορεία. Αρχικά σχεδιασμένα απλώς ως μια εναλλακτική λύση χωρίς εκπομπές καυσαερίων, με στόχο να αντικαταστήσουν τα περονοφόρα εσωτερικής καύσης σε εσωτερικούς χώρους, τα ηλεκτροκίνητα περονοφόρα γίνονται γρήγορα ένα σημαντικό στοιχείο των σύγχρονων intralogistics και η Linde Material Handling ο ηγέτης της αγοράς σε αυτόν τον τομέα.

Ηλεκτροκίνητα περονοφόρα μηχανήματα: βήμα-βήμα προς την τελειότητα

Ηλεκτροκίνητο περονοφόρο μηχάνημα E12 – E18 της Linde Material Handling από το 1982

Ηλεκτροκίνητο περονοφόρο μηχάνημα E12 – E18 από το 1982

Μετά το 1971, το άλλοτε εξεζητημένο ηλεκτροκίνητο περονοφόρο αρχίζει να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σπουδαιότητα. Ο κυριότερος λόγος είναι ο αυξανόμενος αριθμός μεγάλων αποθηκών και κέντρων logistics. Η συνεχώς αυξανόμενη διακίνηση εμπορευμάτων στους νέους κόμβους αποθήκευσης επιβάλλει την ανάγκη για καλύτερα περονοφόρα μηχανήματα για χρήση σε εσωτερικό χώρο, τα οποία θα διαθέτουν εξαιρετική ευελιξία και ακρίβεια στον χειρισμό. Ταυτόχρονα, οι τεχνολογικές καινοτομίες βοηθούν να περιοριστούν οι διαφορές σε επίπεδο επιδόσεων συγκριτικά με τα συμβατικά περονοφόρα εσωτερικής καύσης. Από άποψη ωφέλιμου φορτίου, ταχύτητας ανύψωσης και επιδόσεων διακίνησης, τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα προσεγγίζουν όλο και περισσότερο τα αντίστοιχα μηχανήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Στόχος της Linde από την πρώτη στιγμή της ανάπτυξης των σύγχρονων ηλεκτροκίνητων περονοφόρων ήταν η συνεχής τελειοποίηση των μηχανημάτων. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι κυρίως η βελτιστοποίησή τους για χρήση σε εσωτερικό χώρο χάρη στην αυξανόμενη ακρίβεια και ευελιξία. Για τον λόγο αυτό, τα πρώτα μοντέλα εξοπλίζονται με σύστημα μετάδοσης κίνησης πρόσθιων τροχών δύο κινητήρων, στο οποίο οι ηλεκτροκινητήρες εγκαθίστανται στον κινητήριο άξονα. Αυτοί οι κινητήρες επιτρέπουν στα περονοφόρα μηχανήματα να στρίβουν ακριβώς στη μέση του κινητήριου άξονα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η εταιρεία με έδρα το Aschaffenburg, λανσάρει επίσης ηλεκτρονικά συστήματα ισχύος, τα οποία επιτρέπουν τον έλεγχο των ηλεκτροκινητήρων με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ηλεκτροκίνητο περονοφόρο E48 της Linde Material Handling από το 1995

Ηλεκτροκίνητο περονοφόρο μηχάνημα E48 από το 1995

Το 1994, τα πρώτα τετράτροχα ηλεκτροκίνητα περονοφόρα Linde εξοπλίζονται με τον καινοτόμο άξονα συστήματος διεύθυνσης πίσω τροχών εξασφαλίζοντας περιστροφή κατά 175 μοίρες. Ο άξονας αυτός επιτρέπει την επιτόπου στροφή των περονοφόρων εντός του περιγράμματος τους. Μόλις έναν χρόνο αργότερα, κυκλοφορεί το Linde Load Control, που επιτρέπει τον ακριβή χειρισμό των λειτουργιών του ιστού ανύψωσης μέσω χειριστηρίου - ένα χαρακτηριστικό που σύντομα καθιερώνεται ως βασικός εξοπλισμός στον κλάδο. Το 1999, η Linde προσθέτει στην γκάμα προϊόντων της το πρώτο μοντέλο με τριφασικό ή ασύγχρονο κινητήρα. Για αυτό το νέο σύστημα μετάδοσης κίνησης, οι μηχανικοί ανέπτυξαν ειδικές μονάδες ισχύος και ελέγχου, που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα της υψηλότερης απόδοσης με την αυξημένη αξιοπιστία και τις απαιτητικές εφαρμογές σε εξωτερικούς χώρους. Μικροί και χωρίς απαιτήσεις συντήρησης, οι δύο ηλεκτρικοί κινητήρες έλξης σε συνδυασμό με το υδραυλικό σύστημα ανύψωσης και όλα τα στοιχεία ελέγχου μπορούν να ενσωματωθούν σε έναν κινητήριο άξονα μικρών διαστάσεων.

Το 2002, ένα ακόμα ορόσημο είναι η μετάβαση στους τριφασικούς κινητήρες εναλλασσόμενου ρεύματος, που καθιστούν τα ηλεκτροκίνητα περονοφόρα Linde ισάξια με τα μηχανήματα εσωτερικής καύσης σε πολλούς τομείς επιδόσεων.

Ηλεκτροκίνητο περονοφόρο E10 – E15 από τη Linde Material Handling

1971: το εναρκτήριο λάκτισμα

Το E10 – E15 είναι το πρώτο ηλεκτροκίνητο περονοφόρο Linde που κυκλοφορεί στην αγορά. Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του: σύστημα μετάδοσης κίνησης πρόσθιων τροχών δύο ηλεκτρικών κινητήρων, σύστημα ελέγχου με διπλό πεντάλ και κεντρικός μοχλός χειρισμού. Επιπλέον, το E10 – E15 μειώνει αυτόματα την ταχύτητα στις στροφές, στοιχείο που σήμερα αποτελεί απαράβατο κανόνα στον κλάδο.

Ηλεκτροκίνητο περονοφόρο μηχάνημα E16 της Linde Material Handling από το 1982

1982: μέγιστη άνεση

Η Linde βελτιώνει συνεχώς την άνεση των ηλεκτροκίνητων περονοφόρων μηχανημάτων της. Για πρώτη φορά, το E12 – E18 προσφέρει μια εργονομικά βελτιστοποιημένη καμπίνα οδηγού, όπου το κάθισμα και η κολόνα του τιμονιού μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του οδηγού.

Ηλεκτροκίνητο περονοφόρο μηχάνημα E25 της Linde Material Handling από το 1994

1994: απόλυτη ευελιξία

Με το E20 – E30, η Linde λανσάρει δύο πρωτοποριακές καινοτομίες μαζί: Ο νέος άξονας συστήματος πίσω τροχών διεύθυνσης κατά 175 μοίρες επιτρέπει επίσης την επιτόπου στροφή των περονοφόρων, στοιχείο που βελτιώνει σημαντικά την ικανότητα ελιγμών τους. Ταυτόχρονα, η νέα ανακλινόμενη καμπίνα απλοποιεί την πρόσβαση σε σημαντικά μέρη του περονοφόρου, και ιδιαίτερα στην μπαταρία.

Ηλεκτροκίνητο περονοφόρο μηχάνημα E14 της Linde Material Handling από το 1995

1995: απόλυτος έλεγχος

Από τη σειρά E14 – E20 και πέρα, το Linde Load Control επιτρέπει τον ηλεκτρικό έλεγχο των λειτουργιών του ιστού ανύψωσης μέσω ενός joystick. Χάρη στον ακριβή χειρισμό της, η νέα τεχνολογία αναδεικνύεται γρήγορα σε βασικό εξοπλισμό στον κλάδο και σύντομα υιοθετείται επίσης στα περονοφόρα μηχανήματα εσωτερικής καύσης της Linde.

Ηλεκτρικές καινοτομίες: ενσωματωμένη ενέργεια

Με τη νέα χιλιετία, η Linde αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος στην Ευρώπη κατασκευαστής ηλεκτροκίνητων περονοφόρων με τη σειρά E20 – E50 και συνεχίζει να προωθεί την τεχνολογική εξέλιξη των ηλεκτροκίνητων μοντέλων της. Ήδη από το 2000, ήταν δυνατή η αντικατάσταση της κλασικής μπαταρίας μολύβδου-οξέος από μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου, η οποία πλέον προσφέρεται ως προαιρετικός εξοπλισμός για όλα τα ηλεκτροκίνητα περονοφόρα Linde.

Το 2006, η Linde προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και παρουσίασε το επόμενο επίτευγμα της ηλεκτροκίνησης με έναν ενσωματωμένο φορτιστή και τον μικρών διαστάσεων κινητήριο άξονα. Για τη φόρτισή του το περονοφόρο μηχάνημα χρειάζεται απλά να συνδεθεί στην κατάλληλη πρίζα μέσω ενός καλωδίου φόρτισης. Η ισχύς φόρτισης προσαρμόζεται αυτόματα στον αντίστοιχο τύπο μπαταρίας.

Ηλεκτροκίνητο περονοφόρο μηχάνημα E50 της Linde Material Handling από το 2011

Ηλεκτροκίνητο περονοφόρο μηχάνημα E50 από το 2011

Ο ενσωματωμένος φορτιστής της Linde αποτελεί παγκόσμια πρωτιά. Επιπλέον, η Linde έχει αποκτήσει φήμη χάρη στα συστήματα μετάδοσης κίνησης με τεχνολογία ιόντων λιθίου και εντυπωσιάζει με αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία χάρη στην άριστη σχεδίαση των χαρακτηριστικών ασφάλειας, την άρτια κατασκευή του περονοφόρου και της μπαταρίας ιόντων λιθίου.

Με τα μοντέλα που διαθέτουν ανυψωτική ικανότητα 2 έως 5 τόνων, η Linde εισάγει το 2010 πρόσθετα χαρακτηριστικά στην αγορά: τον μονωμένο από κραδασμούς κινητήριο άξονα, το αυτόματο χειρόφρενο, την ψηφιακή ένδειξη φόρτισης μπαταρίας, και ένα σύστημα ελέγχου πρόσφυσης για καλύτερη πρόσφυση στο έδαφος.

2006: ο πρώτος ενσωματωμένος φορτιστής παγκοσμίως

Με το E12 – E20, δημιουργούνται 16 νέες υπερσύγχρονες παραλλαγές περονοφόρων μηχανημάτων. Διατίθενται για πρώτη φορά με ενσωματωμένο φορτιστή και επιλογή συστήματος μετάδοσης κίνησης.

2015: απόλυτη δύναμη

Με το E60 - E80, η Linde λανσάρει ένα πανίσχυρο μοντέλο ηλεκτροκίνητου περονοφόρου που έχει σχεδιαστεί για την ασφαλή διαχείριση ωφέλιμων φορτίων έως 8 τόνων. Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα έχουν αρχίσει να καλύπτουν την απόσταση που τα χωρίζει από τα περονοφόρα εσωτερικής καύσης στις κατηγορίες υψηλότερου ωφέλιμου φορτίου.

2016: άριστη ορατότητα

Με τα μοντέλα roadster E20 – E35 R, η Linde λανσάρει τα πρώτα ηλεκτροκίνητα περονοφόρα της αγοράς με πλήρως βελτιστοποιημένη ορατότητα. Χάρη στους κυλίνδρους κλίσης, τα περονοφόρα δεν χρειάζονται πλέον την εμπρόσθια δοκό στήριξης της καμπίνας. Αυτή η σχεδίαση προσφέρει στον οδηγό ανεμπόδιστη ορατότητα της διαδρομής και μεγιστοποιεί την ασφάλεια στην καθημερινή εργασία.

2017: η επανάσταση της τεχνολογίας ιόντων λιθίου

Τα πρώτα ηλεκτροκίνητα περονοφόρα E14 – E18 ION με τεχνολογία ιόντων λιθίου κάνουν τη λειτουργία του στόλου πολύ πιο ευέλικτη και αποδοτική προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα κατά τη λειτουργία σε πολλαπλές βάρδιες.

2017: το E12 – E20 είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής

Η Linde έχει κάθε λόγο να γιορτάζει: το 2017, το περονοφόρο με αριθμό 111.111 της σειράς E12 – E20 βγήκε από τη γραμμή παραγωγής. Χάρη στην ευελιξία και την αξιοπιστία του το συγκεκριμένο ηλεκτροκίνητο περονοφόρο είναι κορυφαίο σε πωλήσεις στο είδος του και το πιο επιτυχημένο στον κόσμο.

2019: περισσότερη τεχνολογία ιόντων λιθίου για όλους

Η τεχνολογία ιόντων λιθίου έχει δοκιμαστεί και πλέον είναι επίσης διαθέσιμη για τη σειρά περονοφόρων E20 – E35 στην κατηγορία ωφέλιμου φορτίου 8 τόνων.

Η Linde δημιουργεί ηλεκτροκίνητη τεχνολογία όπως κανένας άλλος

Η Linde εφαρμόζει επίσης την τεχνογνωσία της στην ηλεκτροκίνηση και σε άλλους τομείς: Το ηλεκτροκίνητο καρτ E1, που σχεδιάστηκε με βάση αυθεντικά τμήματα του E20 - E50, σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ επιτάχυνσης για τα ηλεκτροκίνητα καρτ το 2011, φτάνοντας από τα 0 στα 100 km/h σε μόλις 3,45 δευτερόλεπτα και κερδίζοντας έτσι μια θέση στο Βιβλίο Ρεκόρ Guinness.

Το ηλεκτροκίνητο καρτ E1 από τη Linde Material Handling

Το μέλλον ανήκει στην ηλεκτροκίνηση

Στις μέρες μας, τα ηλεκτροκίνητα περονοφόρα είναι πλέον μονόδρομος. Η αυξανόμενη πίεση του κόστους, τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και οι απρόβλεπτες αυξήσεις στις παραγγελίες καθιστούν απαραίτητη τη μόνιμη διαθεσιμότητα και την ευέλικτη χρήση των ηλεκτροκίνητων περονοφόρων. Επιπλέον, με φόντο την παγκόσμια κλιματική κρίση υπάρχει άμεση ανάγκη για συστήματα μετάδοσης κίνησης χωρίς εκπομπές καυσαερίων που θα στοχεύουν στη βιωσιμότητα στον κλάδο των intralogistics.

Από άποψη οικονομίας, ασφάλειας και οικολογικής ευθύνης, τα ηλεκτροκίνητα περονοφόρα αποτελούν εδώ και χρόνια ορόσημο για τη ροή υλικών του μέλλοντος. Χάρη στις συνεχώς αυξανόμενες επιδόσεις και στα καινοτόμα ενεργειακά συστήματα, όπως η τεχνολογία ιόντων λιθίου, είναι όλο και περισσότερο σε θέση να αντικαταστήσουν τα περονοφόρα μηχανήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η Linde το έχει αποδείξει ήδη με εντυπωσιακό τρόπο το 2015, όταν παρουσίασε το E60 – E80, ένα δυνατό ηλεκτροκίνητο περονοφόρο για κατηγορίες ωφέλιμου φορτίου έως 8 τόνων.

Σήμερα, η Linde Material Handling είναι περήφανη για μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στον τομέα των ηλεκτροκίνητων περονοφόρων. Ως ηγέτες της αγοράς και της καινοτομίας, οι ειδικοί στην ηλεκτροτεχνολογία από το Aschaffenburg έχουν θέσει ως στόχο τους όχι μόνο να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τη συγκεκριμένη αγορά, αλλά και να συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά. Έτσι, η Linde Material Handling θα παρουσιάσει στα μέσα του 2021 μια νέα γενιά ηλεκτροκίνητων περονοφόρων. Όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, η νέα αυτή σειρά θα θέσει για μία ακόμη φορά τις προδιαγραφές στον κλάδο από άποψη εργονομίας, απόδοσης, ασφάλειας και συνδεσιμότητας.

Παρουσίαση μιας νέας γενιάς περονοφόρων μηχανημάτων αντίβαρου στο πλαίσιο της εκδήλωσης Multilaunch

Τα καλύτερα στοιχεία δύο κόσμων: η νέα γενιά περονοφόρων μηχανημάτων αντίβαρου

Η Linde παρουσιάζει την επόμενη σπουδαία εξέλιξη στην ηλεκτροκίνηση των περονοφόρων μηχανημάτων με μια πρωτοποριακή πλατφόρμα τεχνολογίας. Αυτή η νέα γενιά περονοφόρων μηχανημάτων αντιβάρου σηματοδοτεί το τέλος της ξεχωριστής σχεδίασης ηλεκτροκίνητων περονοφόρων και περονοφόρων μηχανημάτων εσωτερικής καύσης. Στην κατηγορία ωφέλιμου φορτίου μεταξύ 1,2 και 8 τόνων, οι χρήστες θα μπορούν στο μέλλον να επιλέγουν ελεύθερα μεταξύ ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης και συστημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, χωρίς να υπάρχει καμία διαφορά στην απόδοση. Με αυτή την καινοτομία, η Linde αναγγέλλει ουσιαστικά μια νέα εποχή για τα ηλεκτροκίνητα περονοφόρα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την ψηφιακή μας εκδήλωση εδώ .