Το L-MATIC σε λειτουργία στη HOLTER

Δύο πολύτιμοι βοηθοί πατάνε τέρμα το γκάζι
Δύο L-MATIC από τη Linde Material Handling σε λειτουργία στην κορυφαία εταιρεία διανομής ειδών υγιεινής της Αυστρίας, τη HOLTER

Ο «Fredl» και ο «Gust» έχουν εγκλιματιστεί για τα καλά στην αυστριακή εταιρεία διανομής ειδών υγιεινής, τη HOLTER, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο. Τα δύο περονοφόρα μηχανήματα στοίβαξης παλετών L-MATIC της Linde εκτελούν σταθερά τις διαδρομές τους ανάμεσα στην αποθήκη και την έξοδο εμπορευμάτων, στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Wels. Την ίδια στιγμή, το προσωπικό μπορεί πλέον να εστιάζει αποκλειστικά στην πραγματική δουλειά του: στη συλλογή παραγγελιών για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας.

Υπάρχει, βέβαια, κάτι που τα δύο περονοφόρα δεν μπορούν ακόμη να κάνουν στο αυστριακό κέντρο χονδρικής διανομής ειδών υγιεινής, στη HOLTER: δεν μπορούν να παραδώσουν τα προϊόντα προτού λάβουν την παραγγελία από τον πελάτη. Όμως, χάρη στην εξαιρετικά αποτελεσματική οργάνωση των logistics η οικογενειακή επιχείρηση, με έτος ίδρυσης το 1873, δεν απέχει και πολύ: «Ό,τι κι αν παραγγείλουν οι πελάτες μας μέχρι τις 18:15, μπορούμε να το παραδώσουμε την αμέσως επόμενη μέρα - σε όλη σχεδόν την επικράτεια. Παραγγελίες που λαμβάνονται μέχρι τις 10:30, μπορούν να παραδοθούν ακόμη και την ίδια μέρα, αν μας ζητηθεί», εξηγεί ο Lukas Vormair, Διευθυντής Logistics για Αυστρία και Γερμανία. Πίσω από τη φιλόδοξη αυτή δέσμευση ταχείας παράδοσης κρύβεται μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική για τη διαχείριση της κεντρικής αποθήκης.

Ξεκινώντας από το Wels, όπου υπάρχει μονίμως απόθεμα με περισσότερα από 30.000 προϊόντα, ο ιδιόκτητος στόλος της επιχείρησης με 155 περονοφόρα μηχανήματα παραδίδει τις παραγγελίες σε άλλα οκτώ σημεία υποστήριξης logistics που υπάρχουν διάσπαρτα στην Αυστρία και τη Βαυαρία: από φλάντζες στεγανοποίησης μέχρι μπανιέρες υδρομασάζ, σιφόνια και θερμαντικά σώματα. «Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν είμαστε απλά ένας από τους 3 κορυφαίους χονδρεμπόρους ειδών υγιεινής στην Αυστρία, αλλά και μια υψηλών προδιαγραφών εταιρεία logistics», αναφέρει με περηφάνια ο Vormair, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη μεταφορά των προϊόντων.

Αναζητώντας λύσεις για τα ογκώδη προϊόντα...

Τον 21ο αιώνα, κάθε φορά που γίνεται λόγος για logistics και αποδοτικότητα, η συζήτηση αναπόφευκτα οδηγείται στο θέμα των αυτοματισμών, όπως συνέβη και στην περίπτωση της HOLTER. «Οι εσωτερικές διαδικασίες ροής εμπορευμάτων πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τη δέσμευση υψηλών επιδόσεων προς τους πελάτες μας - κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν σε όλους τους τομείς», αναφέρει ο Vormair περιγράφοντας την αρχική κατάσταση. Μολονότι στο Wels, για πολλά χρόνια, τα μικρά εξαρτήματα έβρισκαν τον δρόμο τους από την αποθήκη στο σημείο ελέγχου εξερχόμενων εμπορευμάτων μέσω αυτόματου συστήματος μεταφορέων, στα εμπορεύματα μεγαλύτερου όγκου εφαρμόζονταν χειροκίνητες διαδικασίες. Vormair: «Μετά τη συλλογή των παραγγελιών, οι εργαζόμενοι έπρεπε σε ορισμένες περιπτώσεις να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό τους προκειμένου να μεταφέρουν τα προϊόντα, διανύοντας πολύ μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσουν στο σημείο εξόδου των εμπορευμάτων. Έτσι, αναπόφευκτα, εκτελούνταν πολλές διαδρομές χωρίς φορτίο, και ασφαλώς τα δρομολόγια μπρος-πίσω στερούσαν πολύτιμο χρόνο από τη διαδικασία συλλογής.»

Το πρόβλημα εντοπίστηκε από το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας Logistics της εταιρείας, που αναζητά διαρκώς τρόπους βελτίωσης των διαδικασιών logistics. «Ταξιδέψαμε στην LogiMAT στη Στουτγκάρδη και πήραμε αρχικά μια ιδέα του τι είχε να μας προσφέρει η αγορά στον τομέα των αυτοματισμών», θυμάται ο Vormair. Μετά από έναν πρώτο έλεγχο των παρόχων, η επιλογή ήταν ξεκάθαρη: «Η αξιοπιστία και η ευελιξία ήταν πρώτη προτεραιότητα για μας. Έτσι, από την πρώτη στιγμή αποκλείσαμε λύσεις που θα σήμαιναν μεγάλες παρεμβάσεις στις ήδη υπάρχουσες υποδομές της αποθήκης μας. Στο κάτω-κάτω, αφού δεν είμαστε μια κλασική μονάδα παραγωγής που χρησιμοποιεί αποκλειστικά αυτόνομα περονοφόρα, αποφασίσαμε να επιλέξουμε λύσεις αυτοματισμών που θα ήταν όσο το δυνατόν συμβατές με τα υπόλοιπα οχήματα στο εσωτερικό της αποθήκης.»

Τα περονοφόρα μηχανήματα στοίβαξης παλετών L-MATIC της Linde, ο «Fredl» και ο «Gust», εκτελούν τις διαδρομές τους στην κορυφαία εταιρεία διανομής ειδών υγιεινής της Αυστρίας, τη HOLTER

... με ελάχιστο κόπο

Αξιόπιστη τεχνολογία υψηλής αντοχής, χωρίς απαιτήσεις χρονοβόρας εγκατάστασης ραγών ή ανάλογων συστημάτων, εύκολη σταδιακή εφαρμογή - αυτές οι προϋποθέσεις οδήγησαν γρήγορα τη HOLTER σε μια λύση αυτοματισμών από τη Linde Material Handling. «Αρκετοί πάροχοι ήρθαν και παρουσίασαν τις προτάσεις τους στις εγκαταστάσεις μας, όμως η λύση της Linde ήταν εκείνη που μας εντυπωσίασε περισσότερο», αναφέρει ο Lukas Vormair. Πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όμως, η HOLTER εκτίμησε ιδιαίτερα τον «ανθρώπινο» παράγοντα: «Τα πάντα ήταν οργανωμένα στην εντέλεια, οι προκαταρκτικές συζητήσεις, η παρουσίαση, η γνώση των διαδικασιών logistics και το πώς θα πρέπει να αλλάξουν στο πλαίσιο μιας λύσης αυτοματισμού. Με λίγα λόγια, είχαμε πολύ καλό προαίσθημα για τη Linde από την πρώτη κιόλας μέρα.»

Όμως προτού τα δύο αυτόνομα περονοφόρα μηχανήματα στοίβαξης παλετών L-MATIC της Linde πιάσουν δουλειά στη HOLTER, έπρεπε να γίνουν ορισμένες προετοιμασίες. Καταρχάς, υπήρχε το θέμα των δαπέδων. Ο Vormair εξηγεί: «Ομολογουμένως, το δάπεδο της αποθήκης μας είχε ξεκινήσει να προδίδει την ηλικία του και υπήρχαν σημεία που ήταν κατεστραμμένα. Έτσι, ανακαινίσαμε αρχικά το δάπεδο σε όλους τους χώρους όπου θα κινούνταν τα αυτόνομα μηχανήματα της Linde.» Ένα άλλο βασικό σημείο στις προδιαγραφές αφορούσε την ενσωμάτωση του προσωπικού: η HOLTER επέμενε για μέγιστο βαθμό διαφάνειας από την πρώτη κιόλας στιγμή. «Συζητήσαμε με τους υπαλλήλους μας και χρονομετρήσαμε από κοινού πόσος χρόνος απαιτείται για να μετακινούνται χειροκίνητα από την αποθήκη μέχρι τον χώρο εξόδου των εμπορευμάτων και να επιστρέφουν χωρίς φορτίο. Ανακαλύψαμε έκπληκτοι ότι ο χρόνος αυτός αντιστοιχούσε σε περισσότερο από το 25% του ωραρίου τους καθημερινά. Έτσι, η ανάγκη για αλλαγή ήταν πλέον σαφής για το προσωπικό μας - ιδίως αφού από την εμπειρία τους με τα μικρά εξαρτήματα που μεταφέρονταν με σύστημα μεταφορέα γνώριζαν ότι στην εταιρεία μας καμία θέση εργασίας δεν κινδύνεψε ποτέ από την εισαγωγή αυτοματισμών. Αντίθετα μάλιστα: προσφέρουμε στους υπαλλήλους μας τη δυνατότητα να επικεντρώνονται αποκλειστικά στη βασική τους αποστολή, δηλαδή στη συλλογή των παραγγελιών.»

Οι διαδρομές στην αποθήκη αποκτούν χρώμα

Εδώ και αρκετό καιρό, ο «Fredl» και ο «Gust», όπως έχουν ονομάσει οι υπάλληλοι τα δύο L-MATIC της Linde, εκτελούν με αξιοπιστία τα καθήκοντά τους στο Wels. Για τη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, οι ειδικοί της Linde σχεδίασαν αρχικά έναν εικονικό χάρτη της αποθήκης με σημαντικά σταθερά σημεία που θα λειτουργούσαν ως σημεία αναφοράς για τα περονοφόρα μηχανήματα. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν τέσσερις σταθμοί εντός της αποθήκης, καθώς και στον χώρο εξόδου των εμπορευμάτων, ο καθένας με διαφορετική χρωματική σήμανση. Το προσωπικό αρκεί απλώς να φέρει στον αντίστοιχο σταθμό τις παλέτες που έχει συλλέξει και να τις τοποθετήσει στην μπλε, πορτοκαλί, πράσινη ή κόκκινη ζώνη, ανάλογα με τις οδηγίες που έχει λάβει. Έπειτα, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να πατήσει το κουμπί με το ίδιο χρώμα για να διαβιβάσει την εντολή μεταφοράς σε ένα από τα δύο L-MATIC.

Όλα τα υπόλοιπα γίνονται κυριολεκτικά από μόνα τους: μόλις ο Fredl και ο Gust φτάσουν στον σταθμό προορισμού και αποθέσουν τις παλέτες, τους περιμένει ένας υπάλληλος που ελέγχει με σκάνερ την ορθότητα και την ποσότητα των εμπορευμάτων και, στη συνέχεια, τα μεταφέρει στον χώρο εξόδου των εμπορευμάτων. Ο τελικός έλεγχος ήταν μια ακόμη προσθήκη στη διαδικασία που εφάρμοζε η HOLTER, και αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της θετικής επίδρασης που μπορούν να έχουν οι αυτοματισμοί στον γενικότερο σχεδιασμό των διαδικασιών.

«Το σκανάρισμα των εμπορευμάτων και ο σχετικός έλεγχος ότι έχουν μεταφερθεί στη σωστή έξοδο βάσει προορισμού έχει σχεδόν εξαλείψει τυχόν σφάλματα στις αποστολές», αναφέρει ικανοποιημένος ο Lukas Vormair. Και, μιλώντας για την απόθεση των εμπορευμάτων, άλλη μία θετική επίπτωση του project της εισαγωγής αυτοματισμών είναι το πιο τακτοποιημένο περιβάλλον της αποθήκης γενικότερα. «Οι διαδρομές όπου κινούνται τα αυτόνομα περονοφόρα πρέπει να παραμένουν καθαρές. Αυτό είναι κάτι που ξεκαθαρίσαμε στην ομάδα ευθύς εξ αρχής. Και ακόμα κι αν το προσωπικό μας συνήθιζε στο παρελθόν να αφήνει εμπορεύματα προσωρινά σε διάφορα σημεία, οι διαδρομές διατηρούνται καθαρές από την πρώτη κιόλας μέρα», εξηγεί εντυπωσιασμένος ο διευθυντής logistics της HOLTER. Ασφαλώς και τα περονοφόρα εξακολουθούν να ανιχνεύουν εμπόδια και να ακινητοποιούνται με ασφάλεια -για παράδειγμα, αν κάποιος πεζός βρεθεί στην πορεία τους- και το ευδιάκριτο Linde BlueSpot™ προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

Συνεχίζεται...

Στο μεσοδιάστημα, τα δύο L-MATIC της Linde προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη HOLTER εδώ και τέσσερα χρόνια σχεδόν, εκτελώντας καθημερινά περίπου 150 δρομολόγια. Η βάρδια του Fredl και του Gust διαρκεί από τις 6.00 έως τις 20.00 και καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια τα περονοφόρα βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση, καθώς κάθε μηχάνημα διαθέτει εφεδρική μπαταρία. Αν το φορτίο της μπαταρίας μολύβδου-οξέος πέσει κάτω από 20%, τα περονοφόρα μηχανήματα στοίβαξης παλετών μετακινούνται αυτομάτως στον σταθμό αντικατάστασης μπαταρίας. Εκεί τα περιμένει ένας υπάλληλος που αντικαθιστά χειρωνακτικά την μπαταρία σε λίγα μόνο λεπτά. Συνοψίζοντας, ο Lukas Vormair κλείνει με τα εξής:

τελικά, πετύχαμε αυτό ακριβώς που επιδιώκαμε. Το προσωπικό μας στον χώρο συλλογής παραγγελιών έχει περισσότερο χρόνο για την πραγματική αποστολή του και η ροή εμπορευμάτων ανταποκρίνεται πλέον απόλυτα στη δέσμευσή μας για υψηλές επιδόσεις.

Και ασφαλώς νιώθουμε σιγουριά γνωρίζοντας ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να βασιστούμε στην τεχνική υποστήριξη της Linde MH. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι μια διαδρομή που σχεδιάσαμε τελευταία, η οποία ήταν αναγκαία λόγω εργασιών ανακαίνισης εντός της αποθήκης. «Αμέσως κατέφθασε μια ομάδα της Linde επί τόπου για να ελέγξει τη δυνατότητα εφαρμογής της νέας διαδρομής.» Στο Wels σκεφτόμαστε ήδη να ενισχύσουμε τον στόλο των L-MATIC με επιπλέον περονοφόρα, που θα μπορούσαν να αναλάβουν τις εργασίες μεταφοράς σε μια νέα αίθουσα της αποθήκης. Τελικά, οι καλές ιδέες καταφέρνουν να ολοκληρωθούν, και μάλιστα (τελείως) αυτόματα...

Δύο L-MATIC από τη Linde Material Handling σε λειτουργία στην κορυφαία εταιρεία διανομής ειδών υγιεινής της Αυστρίας, τη HOLTER

Fritz HOLTER GmbH

Η Fritz HOLTER GmbH, με έδρα στο Wels, είναι ένα από τα 3 κορυφαία κέντρα χονδρικής διανομής ειδών υγιεινής στην Αυστρία. Από την ίδρυσή της το 1873, η HOLTER παραμένει μια οικογενειακή επιχείρηση με 20 μονάδες όπου απασχολούνται 850 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 330 στον τομέα των logistics. Τα σχεδόν 30.000 διαφορετικά προϊόντα παραδίδονται από την κεντρική αποθήκη και από οκτώ διαφορετικές βοηθητικές μονάδες logistics στην Αυστρία και στη Γερμανία με τη βοήθεια του αποκλειστικά ιδιόκτητου στόλου που αριθμεί 155 περονοφόρα μηχανήματα.