Τεχνολογία ιόντων λιθίου από τη Linde

Το ενεργειακό σύστημα για τις διαδικασίες intralogistics του σήμερα και του αύριο
Περονοφόρο μηχάνημα στοίβαξης παλετών Linde με μπαταρίες ιόντων λιθίου Linde σε λειτουργία εντός της αποθήκης

Αυξανόμενη πίεση κόστους, στενά χρονοδιαγράμματα και απότομες αυξήσεις παραγγελιών: Η δυναμική των δραστηριοτήτων logistics μεταβάλλει τις απαιτήσεις που ισχύουν πλέον για τα συστήματα εξοπλισμού αποθήκης και τα περονοφόρα μηχανήματα, τα οποία πρέπει να είναι, πάνω απ' όλα, συνεχώς διαθέσιμα και ευέλικτα στη χρήση τους. Ταυτόχρονα, η ασφάλεια και η σχέση κόστους-αποδοτικότητας αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία. Αυτό σημαίνει ότι και τα ενεργειακά συστήματα βρίσκονται πλέον κάτω από το μικροσκόπιο.

Αυτήν τη στιγμή, στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας, και όχι μόνο, υπάρχουν σημάδια μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση. Η βιομηχανία του εξοπλισμού διακίνησης φορτίων είναι χρόνια τώρα πρωτοπόρος σε αυτό το πεδίο. Εδώ και αρκετό καιρό, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτροκίνητα περονοφόρα στη θέση των περονοφόρων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Στόχος είναι τα ηλεκτροκίνητα μηχανήματα να εξασφαλίζουν τον ίδιο υψηλό βαθμό διαθεσιμότητας όπως ακριβώς τα μηχανήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Στο σημείο αυτό τη λύση έρχεται να δώσει η τεχνολογία ιόντων λιθίου. Έχει αποδείξει την αξία της σε προϊόντα καθημερινής χρήσης –στα smartphone για παράδειγμα– και προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος για τα περονοφόρα μηχανήματα:

Σειρά περονοφόρων μηχανημάτων και μηχανημάτων αποθήκης της Linde με μπαταρίες ιόντων λιθίου

Σύντομη και γρήγορη επαναφόρτιση

Η μπαταρία μπορεί και επαναφορτίζεται ακόμη και κατά τη διάρκεια σύντομων διαλειμμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτούνται πλέον δαπανηρές και χρονοβόρες αλλαγές μπαταριών.

Υψηλότερη ενεργειακή απόδοση

Έως και 30% περισσότερη ενέργεια χάρη στην υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα και την υψηλή συνολική απόδοση του συστήματος.

Πανίσχυρο σύστημα

Καμία απώλεια απόδοσης ακόμη και όταν μειώνεται το φορτίο της μπαταρίας.

Εύχρηστη λύση

Καμία διαρροή επικίνδυνων αερίων και οξέων της μπαταρίας. Χωρίς απαιτήσεις συντήρησης και με εύκολο καθάρισμα.

Linde Li-ION_Technology
Περονοφόρο μηχάνημα στοίβαξης παλετών με μπαταρία ιόντων λιθίου Linde σε λειτουργία μέσα σε αποθηκευτικό χώρο εντός ψυγείου

Η ιδανική λύση για κάθε εφαρμογή

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι κατάλληλες για όλες τις εφαρμογές. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματά τους είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα σε εφαρμογές υψηλής έντασης, όπως στη λειτουργία πολλαπλών βαρδιών και στην αποθήκευση εντός ψυγείων.

Λόγω της κατάργησης των εκπομπών και των πιθανών ρύπων των μπαταριών μολύβδου-οξέος, η τεχνολογία είναι επίσης ιδιαιτέρως κατάλληλη για χρήση σε κλάδους όπου απαιτείται υψηλός βαθμός ευαισθησίας, όπως για παράδειγμα στη φαρμακευτική βιομηχανία ή στη βιομηχανία τροφίμων.

Για τις εταιρείες που αναζητούν μια εναλλακτική στον στόλο περονοφόρων εσωτερικής καύσης, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου αποτελούν μια επιλογή φιλική προς το περιβάλλον.

Πλεονεκτήματα της λύσης ιόντων λιθίου της Linde

Ηλεκτροκίνητο περονοφόρο συνδεδεμένο στον φορτιστή μπαταριών ιόντων λιθίου

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου της Linde για περονοφόρα μηχανήματα και εξοπλισμό αποθήκης βελτιώνουν τη λειτουργία και τον χειρισμό. Αυξάνουν τη διαθεσιμότητα των περονοφόρων και καθιστούν τη λειτουργία τους πιο οικονομική, ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη. Πολλοί χρήστες εκτιμούν τα πρακτικά πλεονεκτήματα στην καθημερινή εργασία.

Σχέση κόστους-αποδοτικότητας

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου αυξάνουν την αποδοτικότητα του στόλου κατά τη λειτουργία των μηχανημάτων. Αυτό οφείλεται στα τεχνολογικά πλεονεκτήματα αυτού του ενεργειακού συστήματος, το οποίο προσφέρει πολυάριθμα πλεονεκτήματα χρόνου και κόστους όσον αφορά τις καθημερινές διαδικασίες logistics και τις σχετικές υποδομές:

Υψηλή αποδοτικότητα συστήματος

Η λύση ιόντων λιθίου της Linde προσφέρει ιδιαιτέρως υψηλή αποδοτικότητα συστήματος. Ο συνδυασμός μπαταρίας ιόντων λιθίου και φορτιστή Linde αυξάνει την ενεργειακή απόδοση κατά 30% σε σύγκριση με τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος, μειώνοντας έτσι τις δαπάνες ενέργειας.

Έξυπνη διαχείριση μπαταρίας

Επιπλέον, ο έλεγχος του περονοφόρου και η διαχείριση της μπαταρίας είναι απόλυτα συντονισμένα, για παράδειγμα μέσω της διασύνδεσης CAN bus, η οποία επιτρέπει στα συστήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Συνεπώς, το σύστημα μπαταρίας εξισορροπεί τα φορτία αιχμής, ενώ ταυτόχρονα παρέχει επαρκή ενέργεια. Έτσι προστατεύεται η μπαταρία και παρατείνεται η διάρκεια ζωής της.

Μειωμένα έξοδα συντήρησης και διαχείρισης

Οι συμβατικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος συνεπάγονται πολλά έξοδα συντήρησης και διαχείρισης, τα οποία εξαλείφονται πλήρως με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Σε αυτά περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, το κόστος μιας δεύτερης μπαταρίας, το κόστος προσωπικού για την αναπλήρωση των μπαταριών με νερό και για την αντικατάσταση των μπαταριών.

Ελάχιστες υποδομές φόρτισης

Επιπλέον, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για πολύπλοκες υποδομές φόρτισης με ξεχωριστό χώρο μπαταριών και συσκευή αναρρόφησης αερίου. Ο φορτιστής για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, αντιθέτως, μπορεί να τοποθετηθεί με ευελιξία σε πρακτικά σημεία της διαδρομής. Για παράδειγμα, μια σύντομη επαναφόρτιση μπορεί να πραγματοποιηθεί κοντά σε χώρους διαλείμματος ή πολύ κοντά στον χώρο εφαρμογής ώστε να εξοικονομείται χρόνος οδήγησης.

Διαθεσιμότητα

Για την εξασφάλιση ομαλών και αποδοτικών διαδικασιών logistics, ο εξοπλισμός αποθήκης και τα περονοφόρα μηχανήματα πρέπει να έχουν τον υψηλότερο δυνατό βαθμό διαθεσιμότητας. Αυτό είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των μπαταριών ιόντων λιθίου της Linde. Σε αντίθεση με τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος, η τεχνολογία είναι εξαιρετικά αποδοτική και ευέλικτη όσον αφορά τους κύκλους και τις συχνότητες φόρτισης.

Φόρτιση υψηλής ταχύτητας

Οι μπαταρίες Linde μπορούν να ολοκληρώσουν έναν πλήρη κύκλο φόρτισης σε μία μόλις ώρα. Ανάλογα με την ένταση χρήσης των μηχανημάτων, μια ενδιάμεση επαναφόρτιση κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος παρατείνει τη διαθεσιμότητα των περονοφόρων για αρκετές ακόμη ώρες.

Σύντομη ενδιάμεση φόρτιση: Αυτό που θέλει η μπαταρία σας

Με τις συμβατικές μπαταρίες, συνιστάται να πραγματοποιείτε μόνο πλήρεις κύκλους φόρτισης για την προστασία των μπαταριών. Με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική: Ακόμη και μια εξαιρετικά σύντομη ενδιάμεση φόρτιση λίγων μόλις λεπτών όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά και ενδείκνυται. Η ιδανική κατάσταση φόρτισης είναι περίπου 20 έως 80% της συνολικής χωρητικότητας. Η ευελιξία της διαδικασίας φόρτισης αυξάνει σημαντικά τον συνολικό βαθμό διαθεσιμότητας των περονοφόρων.

Ρυθμιζόμενη προστασία έναντι βαθιάς εκφόρτισης

Η τεχνολογία CAN bus της Linde επιτρέπει την προσαρμογή μεμονωμένων ρυθμίσεων για προστασία από βαθιά εκφόρτιση. Όταν το φορτίο της μπαταρίας πλησιάζει ένα ελάχιστο υπολειπόμενο όριο χωρητικότητας, η διαχείριση των μπαταριών ιόντων λιθίου μειώνει την ισχύ των λειτουργιών κίνησης και ανύψωσης. Η τιμή αυτή μπορεί να ρυθμιστεί εξατομικευμένα για να επιτευχθεί η επιθυμητή ισορροπία μεταξύ διαθεσιμότητας του περονοφόρου και προστασίας της μπαταρίας.

Διαφορετικές χωρητικότητες για διαφορετικές εφαρμογές

Η Linde προσφέρει δύο διαφορετικές χωρητικότητες για κάθε τύπο μπαταρίας. Έτσι, οι εταιρείες μπορούν να σχεδιάζουν την παροχή ενέργειας σύμφωνα με την ένταση χρήσης κάθε μεμονωμένου περονοφόρου. Για παράδειγμα, ένα περονοφόρο μηχάνημα με μεγάλη μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τη λειτουργία τριών βαρδιών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη ενδιάμεσης φόρτισης του μηχανήματος.

Ασφάλεια

Η τεχνολογία ιόντων λιθίου της Linde προσφέρει επίσης το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας για τον οδηγό και το περονοφόρο. Οι μηχανικοί της Linde έχουν αναπτύξει μια ολοκληρωμένη λύση ασφαλείας για ολόκληρο το σύστημα, που αποτελείται από την μπαταρία και το μηχάνημα. Κατά τη φάση της ανάπτυξης, οι μπαταρίες υποβάλλονται σε ένα πρόγραμμα ειδικών δοκιμών καταπόνησης και σύγκρουσης.

Χωρίς επικίνδυνα αέρια

Ενώ το υδρογόνο που παράγεται από τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος μπορεί να μετατραπεί σε επικίνδυνο αέριο μείγμα οξυγόνου-υδρογόνου, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου εξαλείφουν αυτόν τον κίνδυνο. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν απαιτείται πλέον αντικατάσταση όπως με τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος σημαίνει ότι οι οδηγοί δεν εκτίθενται πλέον σε κανέναν κίνδυνο τραυματισμού. Δεδομένου ότι τα στοιχεία των μπαταριών ιόντων λιθίου πρακτικά δεν χρειάζονται καθόλου συντήρηση, οι χειριστές δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με επικίνδυνα οξέα.

Χώρος μπαταρίας ελεγμένος με crash test

Στα ατυχήματα με περονοφόρα μηχανήματα ασκούνται τεράστιες δυνάμεις λόγω βάρους. Για να διασφαλιστεί ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που βρίσκονται μέσα στα μηχανήματα προστατεύονται ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις, πραγματοποιούνται crash test με μέγιστο φορτίο. Στο βίντεο: Χάρη στο χαλύβδινο περίβλημα πάχους 25 mm, εμποδίζεται η διείσδυση των περονών στον χώρο της μπαταρίας ακόμη και σε υψηλές ταχύτητες. Επομένως, η μηχανική σχεδίαση της μπαταρίας συμμορφώνεται επίσης με τα υψηλά πρότυπα ποιότητας της Linde.

Πολυεπίπεδο σύστημα ασφαλείας

Το πολυεπίπεδο σύστημα ασφαλείας των μπαταριών ιόντων λιθίου Linde εφαρμόζεται σε επίπεδο στοιχείου, μονάδας και μπαταρίας. Επιπλέον, η διαχείριση της μπαταρίας διασφαλίζει τη βέλτιστη χρήση της μπαταρίας με τη συνεχή παρακολούθηση και τον συντονισμό των λειτουργιών του μηχανήματος, των διαδικασιών φόρτισης και του συστήματος μπαταρίας. Έτσι, αποφεύγονται οι ζημιές που προκαλούνται από υπερπίεση, υπερθέρμανση, υπερφόρτιση ή βαθιά εκφόρτιση.

Επιπλέον, το μηχάνημα, η μπαταρία, αλλά και ολόκληρο το σύστημα –που αποτελείται από το μηχάνημα, την μπαταρία και τον φορτιστή– φέρει τη σήμανση εγκεκριμένης ασφάλειας CE. Ωστόσο, δεν διασφαλίζεται το ίδιο επίπεδο ασφάλειας όταν η μπαταρία αγοράζεται ως ξεχωριστό εξάρτημα.

Βιωσιμότητα

Τα υπερσύγχρονα ενεργειακά συστήματα είναι εξαιρετικά αποδοτικά, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου της Linde ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις βιωσιμότητας. Για παράδειγμα, η λειτουργία τους γίνεται με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Επιπλέον, η λειτουργία των περονοφόρων μηχανημάτων και του εξοπλισμού αποθήκης με αυτήν την τεχνολογία είναι πολύ πιο αποδοτική ενεργειακά, πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια για την επίτευξη της ίδιας συνολικής απόδοσης.

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Κατά την παραγωγή των μπαταριών ιόντων λιθίου παράγονται επίσης λιγότεροι ρύποι σε σχέση με τις συμβατικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των μπαταριών, που συμβάλλει επίσης στην εξοικονόμηση περιβαλλοντικών πόρων.

Ολοκληρωμένη ανακύκλωση μπαταριών

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι η τεχνολογία κίνησης του μέλλοντος. Η αυξανόμενη ζήτηση εγείρει ερωτήματα για τον βιώσιμο τρόπο διαχείρισης αυτού του πόρου. Παρά τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους, και οι μπαταρίες ιόντων λιθίου φτάνουν κάποια στιγμή στα όρια της απόδοσής τους. Στη Linde Material Handling, η βιωσιμότητα ξεκινάει από την παραγωγή των μπαταριών και συνεχίζεται μέχρι το τέλος του κύκλου ζωής τους. Η εξειδικευμένη ανακύκλωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων και πρώτων υλών και στην αξιοποίησή τους εντός ενός κλειστού κύκλου.

Η Li-Cycle είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το ISO 14001 (συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης) και το ISO 45001 (σύστημα διαχείρισης της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία).

Σε συνεργασία με τη Li-Cycle, η Linde έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη διαδικασία ανακύκλωσης. Με τη διαδικασία αυτή μπορούν να ανακυκλωθούν με ασφάλεια σχεδόν όλες οι μπαταρίες λιθίου, ανεξαρτήτως σχήματος, μεγέθους ή χημικής σύνθεσης. Μπαταρίες, που έχουν υποστεί ζημιά, μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν. Για την ανάκτηση πολύτιμων υλικών από τα στοιχεία των μπαταριών η Li-Cycle χρησιμοποιεί μια διαδικασία υγρής φάσης, που εξοικονομεί ενέργεια. Έως και το 95% των μετάλλων μπορεί να ανακτηθεί και να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή νέων μπαταριών.

Σε σύγκριση με την εξόρυξη και την επεξεργασία των πρώτων υλών, η διαδικασία ανακύκλωσης μειώνει τις εκπομπές ανά μετρικό τόνο υλικού μπαταρίας κατά 67% για το CO₂, 86% για τα οξείδια του θείου και 89% για τα οξείδια του αζώτου. Επιπλέον, η κατανάλωση νερού μειώνεται κατά 97%. Έτσι βελτιστοποιείται περαιτέρω το οικολογικό ισοζύγιο των ούτως ή άλλως φιλικών προς το περιβάλλον μπαταριών.

Το ηλεκτροκίνητο περονοφόρο μηχάνημα Linde E16 κατά τη φόρτιση

Δωρεάν ανακύκλωση για όλες τις μπαταρίες ιόντων λιθίου της Linde

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που έχουν αγοραστεί μέσω της Linde Material Handling μπορούν να ανακυκλωθούν δωρεάν στο πλαίσιο της σύμβασης απόρριψης. Οι μπαταρίες μπορούν να επιστραφούν σε όλους τους συνεργάτες service στο δίκτυο της Linde ή να αποσταλούν απευθείας στη Li-Cycle. Για τον σκοπό αυτόν απαιτούνται ορισμένες πληροφορίες, τις οποίες μπορείτε να βρείτε στην ετικέτα της μπαταρίας. Αφού στείλετε τα στοιχεία, η συνεργαζόμενη εταιρεία logistics θα επικοινωνήσει απευθείας μαζί σας και θα αναλάβει τη μεταφορά των μπαταριών.

Θέλετε να ανακυκλώσετε μπαταρίες ιόντων λιθίου; Επικοινωνήστε μαζί μας!

Λήψη περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου