Ακριβής και γρήγορος χειρισμός με τον μοχλό πολλαπλών λειτουργιών Linde

Όλα υπό έλεγχο
Ο μοχλός πολλαπλών λειτουργιών από τη Linde Material Handling

Οι αποθήκες με ψηλά ράφια, τα κέντρα logistics και οι αποθήκες-ψυγεία απαιτούν περονοφόρα μηχανήματα που εγγυώνται μέγιστο ύψος ανύψωσης σε εξαιρετικά περιορισμένο χώρο. Τα reach trucks R10 – R25 της Linde σχεδιάστηκαν ειδικά για αυτές τις απαιτήσεις. Ως ευέλικτα περονοφόρα μηχανήματα ειδικής χρήσης ξεχωρίζουν για τις εξαιρετικές επιδόσεις διακίνησης φορτίων κατά την αποθήκευση και συλλογή παλετών σε ύψος ραφιών έως 13,4 m. Υπό τις απαιτητικές αυτές συνθήκες, όλο το βάρος πέφτει στον χειριστή που καλείται να μετακινεί ολοένα αυξανόμενους όγκους εμπορευμάτων με ασφάλεια, ακρίβεια και ταχύτητα. Το κλειδί για την επίτευξη μέγιστης παραγωγικότητας είναι η άψογη συνέργεια ανθρώπου και μηχανής. Για τον σκοπό αυτό, η Linde σχεδίασε μια νέα διεπαφή: τον πολυλειτουργικό μοχλό.

Ο μοχλός πολλαπλών λειτουργιών της Linde Material Handling στο εσωτερικό περονοφόρου μηχανήματος

Ένα εργαλείο για κάθε περίσταση

Χάρη σε αυτόν, ο χειρισμός των reach trucks R10 - R25 γίνεται πλέον εύκολη υπόθεση. Το ξεχωριστό του σχήμα, που εφαρμόζει τέλεια στην παλάμη του χειριστή, μετατρέπει το περονοφόρο μηχάνημα σε συνέχεια του χεριού για ασφαλή, εύκολο και αποδοτικό χειρισμό.

Σχεδιασμένος με βάση το ανθρώπινο χέρι

Το χέρι είναι αναντικατάστατο εργαλείο για πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες και γι’ αυτό αξίζει ιδιαίτερη φροντίδα. Η πρώτη προτεραιότητα κατά τον σχεδιασμό του μοχλού πολλαπλών λειτουργιών ήταν να μειωθεί η καταπόνηση που θα προκαλούσε ο χειρισμός του στο χέρι του οδηγού. Σε συνεργασία με το ινστιτούτο Fraunhofer IAO, η Linde σχεδίασε ένα εργονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο μπορούν να κινούνται όλες οι αρθρώσεις των δακτύλων και όλες οι περιοχές της παλάμης. Βάσει της παραπάνω μελέτης προέκυψε τελικά σε συνεργασία με τους σχεδιαστές του τμήματος Design της Porsche το μοναδικό σχήμα της νέας αυτής διεπαφής ανθρώπου-μηχανής, που προσφέρει εξαιρετική εργονομία και εύκολο, γρήγορο χειρισμό.

Ο μοχλός πολλαπλών λειτουργιών της Linde Material Handling στο εσωτερικό περονοφόρου μηχανήματος

Εργονομία

Το σχήμα του πολυλειτουργικού μοχλού της Linde είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στην ανθρώπινη ανατομία. Το χέρι του χειριστή ακουμπά στη φυσική του θέση, ξεκούραστα πάνω στον μοχλό χειρισμού δημιουργώντας μια οργανική σχεδόν σύνδεση μεταξύ του χειριστή και του περονοφόρου μηχανήματος. Προτεραιότητα της Linde ήταν να διασφαλίσει την απόλυτη εφαρμογή του μοχλού σε χέρια όλων των διαστάσεων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιείται άνετα από ψηλούς ή λιγότερο ψηλούς χειριστές χωρίς να τους κουράζει.

 • Το χειριστήριο ως ανατομική συνέχεια του χεριού
 • Ξεκούραστος χειρισμός σε άνετη στάση
 • Βελτιωμένος σχεδιασμός για χέρια όλων των διαστάσεων

Το χέρι του οδηγού του περονοφόρου μηχανήματος στηριγμένο πάνω στον μοχλό πολλαπλών λειτουργιών της Linde Material Handling

Παραγωγικότητα

Ο μοχλός πολλαπλών λειτουργιών της Linde στα reach trucks της σειράς 1120 εγγυάται την εκτέλεση όλων των βασικών λειτουργιών ελέγχου με το ένα μόνο χέρι. Οι λειτουργίες εμπροσθοπορείας, οπισθοπορείας, ανύψωσης και καταβίβασης μπορούν να ελέγχονται προς τις τέσσερις κατευθύνσεις με το χέρι. Η δυνατότητα χειρισμού ακριβείας επιτρέπει στον χειριστή να συγκεντρώνεται αποκλειστικά στο φορτίο αυξάνοντας την ταχύτητα διακίνησης φορτίων. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που διαθέτει είναι το κεντράρισμα του πλαισίου πλευρικής μετατόπισης των περονών και η οριζόντια ευθυγράμμιση τους. Οι δύο λειτουργίες ελέγχονται από δύο τροχίσκους με πολύ μικρές κινήσεις του δείκτη και του μέσου. Έτσι, ο χειρισμός του φορτίου είναι πιο εύκολος χάρη στο κεντράρισμα της περόνης πριν από την απόθεση ή τη συλλογή. Αυτό σημαίνει ότι ο χειριστής μπορεί να αξιοποιεί τη μέγιστη διαδρομή προσαρμογής προς όλες τις κατευθύνσεις για να κάνει τις απαιτούμενες διορθώσεις. Ο πολυλειτουργικός μοχλός διατίθεται σε δύο σχέδια: με και χωρίς λειτουργία ελέγχου της κατεύθυνσης πορείας. Έχει επίσης σχεδιαστεί για χρήση σε αποθήκες-ψυγεία με θερμοκρασίες έως -30°C.

 • Όλες οι βασικές λειτουργίες ελέγχου σε ένα χειριστήριο
 • Ενσωματωμένη λειτουργία ελέγχου πλαισίου πλευρικής μετατόπισης των περονών και ευθυγράμμισης τους στην οριζόντια θέση
 • Ειδικός σχεδιασμός για χρήση σε αποθήκες-ψυγεία

Εργαζόμενος στο εσωτερικό οχήματος της Linde Material Handling κατά την αποθήκευση εμπορευμάτων.

Ασφάλεια

Κατά την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων εργασιών μεταφοράς και στοίβαξης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κόπωσης. Η Linde καταπολεμά την κόπωση με τον νέο μοχλό πολλαπλών λειτουργιών που διαθέτει εργονομικό σχεδιασμό για να ξεκουράζει το χέρι και να μειώνει την καταπόνηση του οδηγού. Ο χειρισμός του γίνεται με τις άκρες των δακτύλων επιτρέποντας τη μεταφορά και τη στοίβαξη των παλετών με ελάχιστες κινήσεις, χωρίς να απαιτείται άσκηση δύναμης. Ο πήχης στηρίζεται άνετα πάνω στο υποβραχιόνιο, το οποίο διατηρεί τον βραχίονα ξεκούραστο κατά την εκτέλεση απαιτητικών διαδικασιών απόθεσης και συλλογής. Ο χειρισμός του μοχλού πολλαπλών λειτουργιών συμβάλλει στην εκτέλεση ελιγμών με ακρίβεια και ασφάλεια, καθώς και στην πρόληψη ατυχημάτων.

 • Εργονομικό σχήμα για ξεκούραστη εργασία
 • Χειρισμός χωρίς σωματική καταπόνηση
 • Ασφάλεια κατά την εργασία χάρη στη μείωση της καταπόνησης του χειριστή

Εργαζόμενος που χειρίζεται τον μοχλό πολλαπλών λειτουργιών στο εσωτερικό οχήματος της Linde Material Handling

Ακρίβεια

Το υποβραχιόνιο εγγυάται ότι όλες οι κινήσεις ελέγχου εκτελούνται από τον καρπό και κάτω, χωρίς να ασκείται περιττή καταπόνηση στον πήχη. Έτσι η διαχείριση παλετών με ακρίβεια χιλιοστού γίνεται εύκολη υπόθεση, ακόμα και σε μεγάλο ύψος ανύψωσης, χωρίς καν ο οδηγός να πρέπει να κοιτάζει τον μοχλό ελέγχου. Ο σχεδιασμός λειτουργίας έχει μελετηθεί κατά τρόπο που να μην χρειάζεται ο οδηγός να ελέγξει δεύτερη φορά για να βεβαιωθεί ότι το χέρι του βρίσκεται στη σωστή θέση.

 • Υποβραχιόνιο για ήρεμες, ακριβείς κινήσεις
 • Συγκέντρωση στο φορτίο για χειρισμό με ακρίβεια χιλιοστού

Ο εργαζόμενος ακουμπά το χέρι του στον μοχλό πολλαπλών λειτουργιών της Linde Material Handling

Βίντεο σχετικά με τον πολυλειτουργικό μοχλό της Linde Material Handling

Τα πλεονεκτήματα του πολυλειτουργικού μοχλού της Linde με μια ματιά

Εργονομία

Το σχήμα του πολυλειτουργικού μοχλού της Linde έχει σχεδιαστεί με βάση το ανθρώπινο χέρι και επιτρέπει τον άνετο χειρισμό.

Παραγωγικότητα

Η άμεση πρόσβαση σε όλες τις βασικές λειτουργίες μέσω μίας και μοναδικής μονάδας ελέγχου συμβάλλει στη βελτιωμένη ικανότητα διακίνησης φορτίων.

Ασφάλεια

Οι απαλές και ακριβείς κινήσεις ελέγχου με άνετη στάση του σώματος προλαμβάνουν τον κίνδυνο κόπωσης και ατυχημάτων.

Ακρίβεια

Ο μοχλός πολλαπλών λειτουργιών της Linde ανταποκρίνεται στην παραμικρή κίνηση ελέγχου με τις άκρες των δακτύλων, διασφαλίζοντας ακρίβεια χιλιοστού στις διαδικασίες απόθεσης και συλλογής.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά

Αισθητήρας προστασίας ραφιών από τη Linde Material Handling

Αισθητήρας προστασίας ραφιών

Λίγα μόνο μέτρα χωρίζουν την παλέτα από τον οδηγό κατά την απόθεση και συλλογή σε μεγάλο ύψος ραφιών. Ενώ ο χειριστής συγκεντρώνεται στη διαχείριση των φορτίων, υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης του περονοφόρου μηχανήματος με τα ράφια. Ο αισθητήρας προστασίας ραφιών της Linde προλαμβάνει πιθανές ζημιές, ενώ ταυτόχρονα ακινητοποιεί το reach truck. Το σύστημα υποβοήθησης μετρά την απόσταση από το ράφι σε ακτίνα 5 m και ακινητοποιεί το περονοφόρο μηχάνημα όταν η ταχύτητά του δεν ξεπερνά τα 5 km/h. Ο αισθητήρας προστασίας ραφιών υποστηρίζει τον χειριστή κατά την εκτέλεση δύσκολων ελιγμών διακίνησης φορτίων σε περιορισμένο χώρο και μεγάλο ύψος ανύψωσης, συμβάλλοντας στον ασφαλή και αποτελεσματικό χειρισμό του μηχανήματος. Έτσι καταργείται η ανάγκη δαπανηρών εργασιών εγκατάστασης συστημάτων προστασίας στα ίδια τα ράφια, αλλά και αντικατάστασης κατεστραμμένων συστημάτων ραφιών. Ο αισθητήρας προστασίας ραφιών της Linde μπορεί να εγκατασταθεί ακόμα και μεταγενέστερα σε παλαιότερα μοντέλα.

Πράσινο φως στις περόνες ενός περονοφόρου μηχανήματος της Linde Material Handling

Πράσινο φως στις περόνες

Παρέχεται η δυνατότητα προσθήκης συστήματος υποβοήθησης που φωτίζει με πράσινο χρώμα τις περόνες βοηθώντας τον χειριστή να τις τοποθετεί ακριβώς στο σωστό ύψος. Το πράσινο φως εγγυάται βέλτιστη ορατότητα στις περόνες, ιδίως σε σκοτεινούς διαδρόμους. Αυτό το σύστημα οπτικής υποβοήθησης βελτιώνει τόσο την ασφάλεια όσο και τις επιδόσεις διακίνησης φορτίων.

Οθόνη του συστήματος Linde Vision προβάλλει τις εικόνες από τις εγκατεστημένες κάμερες

Σύστημα Linde Vision

Για βελτιστοποίηση της συχνά ανεπαρκούς ορατότητας στις σειρές ραφιών σε μεγάλο ύψος, τα reach trucks R10 – R25 της σειράς 1120 μπορούν να εξοπλιστούν με το σύστημα Linde Vision. Το σύστημα βίντεο μεταδίδει εικόνες από δύο κάμερες, μία πάνω στον ιστό ανύψωσης και μία στην οροφή, ώστε ο χειριστής να μπορεί να παρακολουθεί με ακρίβεια την παλέτα, ακόμη και όταν καλείται να διαχειριστεί ψηλά ράφια. Η ξεχωριστή θέση της κάμερας ιστού ανύψωσης κάτω από τις περόνες προσφέρει εξαιρετικής ακρίβειας ορατότητα στις περόνες και στην παλέτα.