Πράσινη ενέργεια για τη μεταφορά προϊόντων

16 Ιουν 2021

Τα νέα ηλεκτρικά περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα της Linde Material Handling

φτάνουν στο επίπεδο απόδοσης των πετρελαιοκίνητων μηχανημάτων IC. Τα νέα μοντέλα ηλεκτρικών περονοφόρων Linde X20-X35 με χωρητικότητα από 2,0 έως 3,5 τόνους είναι τα πρώτα ηλεκτρικά μηχανήματα που ταιριάζουν με τις επιδόσεις και τη στιβαρότητα των υδροστατών της Linde, ενώ προσφέρουν επιπλέον περιβαλλοντικά οφέλη καθώς λειτουργούν με μπαταρία. Μαζί επίσης με τα νέα ηλεκτρικά μηχανήματα για τυπικές εφαρμογές (Linde E20 - E35), βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα με τα μηχανήματα εσωτερικής καύσης Linde H20 - H35 που κυκλοφόρησαν στο τέλος του 2019. Αυτό εξασφαλίζει μικρότερους χρόνους παράδοσης, άμεσα διαθέσιμες επιλογές και σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο χειρισμού για τον οδηγό.

Όλο και περισσότερες εταιρείες στρέφονται σε ηλεκτρικά περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα για να μετατρέψουν το intralogistics τους όσο το δυνατόν πιο βιώσιμο χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Αυτά τα μηχανήματα με μπαταρία, δεν έχουν καμία εκπομπή αερίου κατά τη λειτουργία τους και δεν παράγουν επιβλαβές CO2, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από ανανεώσιμες πηγές όπως ο άνεμος, η ηλιακή ενέργεια ή η βιομάζα. Το μόνο μειονέκτημα αυτού του τύπου οδήγησης είναι το γεγονός ότι για ορισμένες εφαρμογές, τα περονοφόρα IC εξακολουθούν να επιδεικνύουν υπεροχή. Αυτό μέχρι πρόσφατα. «Πολλοί από τους πελάτες μας ήθελαν να στραφούν σε ηλεκτρικά περονοφόρα, αλλά δεν ήταν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις γνωστές επιδόσεις, την απόσταση από το έδαφος, τη στιβαρότητα, τις αποσυνδεδεμένες καμπίνες του οδηγού και τα εργονομικά χαρακτηριστικά που προσφέρει η Linde hydrostats», λέει ο Björn Walter, Senior Product Manager Counterbalance Trucks στη Linde Material Handling. Εκτός από τη βιωσιμότητα, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που κάνουν τη χρήση των ηλεκτρικών περονοφόρων ελκυστική: ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται, για παράδειγμα, η οποία επιτρέπει στα βιομηχανικά μηχανήματα να λειτουργούν οικονομικά, ή οι αθόρυβοι κινητήρες που αποτρέπουν την ηχορύπανση στο χώρο.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την ανάπτυξη ενός ισχυρού, στιβαρού ηλεκτρικού περονοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος, οι υπεύθυνοι της Linde Material Handling συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα αυξάνοντας απλώς την ισχύ. «Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε μια εντελώς νέα σειρά μοντέλων που συνδυάζει τα θετικά χαρακτηριστικά των περονοφόρων μας IC με τα πλεονεκτήματα των παραδοσιακών ηλεκτρικών περονοφόρων. Αυτά αντιπροσωπεύουν μια πραγματική εναλλακτική λύση για τους απαιτητικούς πελάτες μας, ιδιαίτερα εκείνους στους τομείς των δομικών υλικών, ποτών, χάλυβα και σιδήρου, χαρτιού, ξύλου και ανακύκλωσης όπου οι εφαρμογές είναι εξαιρετικά απαιτητικές », αναφέρει ο Björn Walter. «Ταυτόχρονα, έπρεπε ακόμα να υπάρχει διαθέσιμο ένα πρότυπο ηλεκτρικό περονοφόρο μηχάνημα εξαιρετικά ευέλικτο - το οποίο θα πρέπει φυσικά να είναι εξοπλισμένο με όλες τις νέες λειτουργίες της ιδέας της πλατφόρμας». Σύμφωνα με αυτήν την ιδέα, η Linde προσφέρει τώρα δύο μοντέλα ηλεκτρικών περονοφόρων στη σειρά χωρητικότητας 2,0 έως 3,5 τόνων: την τυπική σειρά Linde E20 - E35 και την ιδιαίτερα στιβαρή και ισχυρή σειρά X - το Linde X20 - X35.

E-Stapler Linde X20 – X35

Τα νέα μοντέλα Linde X20 - X35 ηλεκτρικών περονοφόρων ανυψωτικών αντιπροσωπεύουν μια πραγματική εναλλακτική λύση για τα περονοφόρα Linde IC για απαιτητικούς πελάτες, ιδιαίτερα εκείνους που ανήκουν στους τομείς των δομικών υλικών, ποτών, χάλυβα και σιδήρου, χαρτιού, ξύλου και ανακύκλωσης.

Νέα εξίσωση: E = V

Τα μηχανήματα της σειράς Linde X20 - X35 είναι σε θέση να πληρούν τα πρότυπα απόδοσης, όπου τα συμβατικά ηλεκτρικά μηχανήματα φτάνουν στα όριά τους. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την άριστη λειτουργία σε μεγάλες κλίσεις, την επίτευξη μακροπρόθεσμων άριστων ποσοστών χειρισμού και τη λειτουργία σε χώρους με μεγάλη ποσότητα σκόνης και βρωμιάς.

Για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο απόδοσης, χρησιμοποιούνται κινητήρες που βασίζονται σε τεχνολογία synchronous reluctance technology (SRM) και στις δύο σειρές μοντέλων. Αυτό βελτιώνει την απόδοση των κινητήρων έλξης και των ανυψωτικών κινητήρων έως και 5%, με αποτέλεσμα συνολικά αντίστοιχα κέρδη απόδοσης. Δύο ακόμη τεχνικά σημεία αναδεικνύουν τη σειρά Linde X20 - X35 στο επίπεδο απόδοσης ενός περονοφόρου IC: πρώτον, οι κινητήρες είναι επιπλέον εξοπλισμένοι με μαγνήτες νεοδυμίου, και δεύτερον, η υδρόψυξη των μονάδων ισχύος διασφαλίζει ότι μπορεί να παρασχεθεί απόδοση σε μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς περιορισμούς, π.χ. σε λειτουργία με πολλαπλές βάρδιες.

Συγκριτικές δοκιμές βασισμένες στο πιστοποιημένο από τον TÜV τεστ απόδοσης που αναπτύχθηκε από την Linde MH έδωσαν δύο βασικά αποτελέσματα: «Από τη μία πλευρά, η σειρά Linde X20-X35 ήταν εξίσου ισχυρή με τη Linde H20-H35 όσον αφορά τη διακίνηση αγαθών, και από την άλλη χειρίστηκε πολύ καλύτερα από όλα τα ανταγωνιστικά μηχανήματα σε σχέση με το χρόνο χειρισμού και το κόστος ανά παλέτα που κινήθηκε », επισημαίνει ο Senior Product Manager.

Σημαντικό για εξωτερικές εφαρμογές είναι το γεγονός ότι τα περονοφόρα Linde X20 - X35 μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πολύ ανώμαλο έδαφος, όπως και τα περονοφόρα IC. Αυτό επιτρέπεται από το μεγάλο μεταξόνιο, τα μεγάλα ελαστικά και τα ελαστικά ρουλεμάν που χρησιμοποιούνται ως αμορτισέρ στον μπροστινό άξονα. Αποτρέπουν τους κραδασμούς και τους κραδασμούς που προκαλούνται από ανώμαλο έδαφος να μεταδίδονται στον χειριστή μέσω των τροχών. Συνολικά, μειώνεται η σωματική καταπόνηση και επιτυγχάνεται σταθερά υψηλό επίπεδο απόδοσης τόσο από το χειριστή όσο και από το μηχάνημα. Πλήρως απομονωμένες ή σφραγισμένες μονάδες στη θήκη της μπαταρίας και του κινητήρα εξασφαλίζουν καθαριότητα και σωματίδια σκόνης. Επαρκής ενέργεια παρέχεται από το σύστημα ιόντων λιθίου που αναπτύχθηκε από την Linde Material Handling: αποτελείται από ανθεκτικές σε κραδασμούς μπαταρίες υψηλής απόδοσης και φορτιστές διαφόρων διαστάσεων, όλα σχεδιασμένα για να είναι εξαιρετικά ασφαλή.

E-Stapler Linde X20 – X35

Τόσο η σειρά ηλεκτρικών περονοφόρων οχημάτων όσο και τα περονοφόρα IC της τρέχουσας γκάμας μοντέλων της Linde Material Handling βασίζονται στην ίδια ιδέα. Ακριβώς όπως η καμπίνα προστασίας από τις καιρικές συνθήκες με τζαμένιες πόρτες, οι περισσότερες από τις άλλες επιλογές του περονοφόρου IC είναι επίσης διαθέσιμες για τα ηλεκτρικά περονοφόρα ανυψωτικά.

Πολλαπλά πλεονεκτήματα του concept της πλατφόρμας

Εάν απαιτείται ηλεκτρικό περονοφόρο μηχάνημα για εσωτερικούς χώρους σε ομαλά βιομηχανικά δάπεδα ή εάν στενοί διάδρομοι δυσχεραίνουν το χειρισμό υλικών, είναι διαθέσιμη η παραδοσιακή έκδοση του νέου ηλεκτρικού περονοφόρου μηχανήματος. Οι συμπαγείς διαστάσεις των μοντέλων Linde E20-E35 και ο άξονας συνδυασμού διεύθυνσης που σχεδιάστηκαν από τη Linde Material Handling επιτρέπουν ελιγμούς στροφής σε μικρότερη ακτίνα. Υπάρχει επίσης μια επιλογή διαφορετικών ενεργειακών επιλογών: μπαταρία μολύβδου-οξέος, μπαταρία ιόντων λιθίου ή συστήματα κυψελών καυσίμου. Οι υπάρχουσες μπαταρίες μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν. Ένα περονοφόρο παλετών είναι πλέον το μόνο που χρειάζεται για μια πλευρική αλλαγή μπαταρίας.

Τόσο η σειρά ηλεκτρικών περονοφόρων μηχανημάτων όσο και τα μηχανήματα IC της τρέχουσας γκάμας μοντέλων βασίζονται στο ίδιο concept πλατφόρμας. Αυτό σημαίνει ότι οι χειριστές επωφελούνται από την εξαιρετική ορατότητα μεταξύ των τμημάτων ιστού, στα πλάγια, προς τα πίσω και προς τα πάνω. Ακριβώς όπως η καμπίνα προστασίας από τις καιρικές συνθήκες με πόρτες από τζάμια, οι περισσότερες από τις άλλες επιλογές του περονοφόρου IC είναι επίσης διαθέσιμες για τα ηλεκτρικά περονοφόρα ανυψωτικά. Το προαιρετικό, πλήρως ενσωματωμένο σύστημα κλιματισμού με σύστημα εξαερισμού οκτώ ακροφυσίων παρέχει ισχυρή ψύξη και θέρμανση για να εξασφαλίσει άνεση στον χειριστή και συνεπώς υψηλή παραγωγικότητα σε όλες τις συνθήκες περιβάλλοντος, ενώ το προαιρετικό σύστημα υποβοήθησης οδηγού “Linde Motion Detection” παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια: Οι αισθητήρες καταγράφουν κίνηση πίσω από το περονοφόρο όχημα και αποτρέπουν την ανατροπή εάν υπάρχουν άτομα ή άλλα οχήματα στην περιοχή.

E-Stapler Linde X20 – X35

Τα περονοφόρα μηχανήματα της σειράς Linde X20 - X35 σε εύρος χωρητικότητας 2,0 έως 3,5 τόνων πληρούν τα πρότυπα απόδοσης όταν τα συμβατικά ηλεκτρικά φορτηγά φτάνουν στα όριά τους. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κυριαρχία σε μεγάλες κλίσεις.

Η γενιά περονοφόρων 12XX θέτει επίσης πρότυπα όσον αφορά τη λειτουργική διαθεσιμότητα. Οι απαιτήσεις συντήρησης για το στιβαρό σχέδιο είναι χαμηλές λόγω της μειωμένης ευαισθησίας στη φθορά και τα βασικά συγκροτήματα λειτουργούν χωρίς φθορά. Οι διαδικτυακές διαδικασίες εξυπηρέτησης και το νέο σύστημα Truck Health Management που βασίζεται στην ασύρματη μετάδοση δεδομένων των μηχανημάτων βοηθούν στην περαιτέρω αύξηση της διαθεσιμότητας του μηχανήματος.

Τα εναλλάξιμα ανταλλακτικά και οι πολλαπλές επιλογές συναρμολόγησης δημιουργούν πλεονεκτήματα

Το concept της νέας πλατφόρμας προσφέρει μεγαλύτερο αριθμό εναλλάξιμων ανταλλακτικών μεταξύ των διάφορων τύπων μηχανήματων με αποτέλεσμα την δημιουργία μίας σειράς πλεονεκτημάτων, ξεκινώντας από τη συναρμολόγηση μέσα από ένα κοινό σύστημα με αποτέλεσμα απλούστερο logistics καθώς παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία σε περίπτωση διακυμάνσεων στην παραγωγή και ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής εξαρτημάτων μεταξύ διαφορετικών μοντέλων και γρηγορότερη μετασκευή των μηχανήματων ενοικίασης. Και οι τρεις τύποι περονοφόρων έχουν σχεδόν πανομοιότυπη διάταξη των χειριστηρίων, το οποίο σημαίνει ότι οι χειριστές δεν δυσκολεύονται κατά την εναλλαγή μεταξύ μηχανημάτων. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, νέες επιλογές εξοπλισμού θα είναι διαθέσιμες ταυτόχρονα για όλα τα μοντέλα κάθε αντίστοιχης κατηγορίας χωρητικότητας φορτίου. Όπως καταλήγει ο Björn Walter: "Η Linde Material Handling είναι ο πρώτος κατασκευαστής που προσφέρει στους πελάτες της μια εναλλακτική λύση χωρίς συμβιβασμούς ηλεκτρικών περονοφόρων αντιβάρου αντίστοιχων σε απόδοση των περονοφόρων με κινητήρα εσωτερικής καύσης που εξακολουθούν να είναι τα πιο ισχυρά στην αγορά!"